Дадоха старт на ремонта на учебен център „Црънча“

15.05.2020 г. Дадоха старт на ремонта на учебен център „Црънча“

 Финалът трябва да бъве след 330 дни. След този период Специалните сили на Република България се очаква да се сдобият с нов, модернизиран, отговарящ на всички съвременни изисквания учебен център, където да могат пълноценно и целенасочено да провеждат своята подготовка. Проектът включва изграждане на изцяло нов битов корпус с 2820 кв.м. разгъната площ, с прилежащи към него кухненски блок с площ 808 кв.м. и класни помещения и брифинг зала с площ 503 кв.м. Предвидено е и изграждането на строеви плац с трибуна, пречиствателна станция, подземен резервоар с помпена станция, трафопост и паркинг. Също така ще се извърши и ремонт на кулата за управление на мишенното поле.

Otbrana.com

Днес представители на Министерство на отбраната и фирмата - изпълнител на проекта „Техно-Енерджи“ ООД, подписаха Акт образец 2, с което се даде старт на строителната площадка за изграждане на нови сгради и ремонт на съществуващия сграден фонд на Учебен център „Црънча“, съобщават от Съвместното командване на специални операциите.

Водосвет за здраве и благополучие беше отслужен от Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай, който благослови начинанието и се помоли за благодат, сила и успех.  „Армията и църквата са стълбовете на държавата, стълбовете на българската нация. Ние всякога сме с българската войска, която бди над нашето спокойствие и не преставаме да се молим за Българската армия – Бог да закриля войнството ни, да дава мир и спокоен живот на нашия народ. Това, че има армия, че има жива църква ни утешава, вдъхновява и уверява, че България ще я има во веки веков, че България ще пребъде“, каза митрополита. Той пожела и на строителите да имат ангел пазител, който да ги пази от всяко злощастие и беда и в скоро време да се открият и осветят готовите сгради и съоръжения.

„Единството на армия и църква за нас е най-големия залог, заради който сме длъжни да направим всичко възможно да изпълним този договор в срок и качество“, каза председателя на борда на директорите на „Техно-Енерджи“ ООД господин Валентин Милтенов. Той благодари на генерал-майор Матеев в ролята на домакин, на Българската православна църква и на Министерството на отбраната за създадената организация.

Командирът на Съвместното командване на специалните операции генерал-майор Явор Матеев подчерта, че след приключване на проекта, на Учебен център „Црънча“ ще има съвременен комплекс, съобразен с всички екологични норми и с настоящото българско законодателство. „Убеден съм, че нашите колеги от чуждите армии, когато идват тук да водим съвместни подготовки ще искат отново да посетят учебния център „Црънча“, Пловдив и България и да продължат да работят с нас, защото ще създадем условия, които ще бъдат на много високо ниво.“

Ремонтните дейности трябва да завършат в рамките на 330 дни. След този период Специалните сили на Република България се очаква да се сдобият с нов, модернизиран, отговарящ на всички съвременни изисквания учебен център, където да могат пълноценно и целенасочено да провеждат своята подготовка. Проектът включва изграждане на изцяло нов битов корпус с 2820 кв.м. разгъната площ, с прилежащи към него кухненски блок с площ 808 кв.м. и класни помещения и брифинг зала с площ 503 кв.м. Предвидено е и изграждането на строеви плац с трибуна, пречиствателна станция, подземен резервоар с помпена станция, трафопост и паркинг. Също така ще се извърши и ремонт на кулата за управление на мишенното поле.