Ветерани от Пазарджишка област получиха юбилеен медал

24.05.2020 г.                 Ветерани от Пазарджишка област получиха юбилеен медал

  Петко Генуров

 Паметна ще остане срещата с ветерана от Втората световна война д-р Крум Пирдопски в с. Главиница , община Пазарджик. Ветеранът е участвал като доброволец на фронта и в антифашистката борба като партизанин в отряд  „Гаврил Генов“. Носител е на орден „Кръст за храброст“ – II степен.     

Към поредицата си от ордени и медали д-р Пирдопски прибави и юбилеен медал от МО „75 години от Втората световна война“. Отличието му беше връчено от подполковник Петър Петров , началник на Военно окръжие II степен - Пазарджик.

Председателят на Областния съвет на СВВБ г-н Петко Генуров поздрави юбиляря с наградата от името на ЦС и Обл. съвет на СВВБ и му връчи скромна парична сума. Ветеранът благодари за оказаното му признание и изяви желание и за в бъдеще , до колкото му позволяват силите да дава своя принос за развитие на съюза . Съпругата му Стоя Пирдопска изрази радостта си с пламенна рецитация на свои стихове и стихотворението „Опълченците на Шипка“ от Иван Вазов .

Юбилеен медал „ 75 години от Втората световна война“ началника на Военно окръжие  II степен Пазарджик връчи и на 99 - годишния ветеран Стоил Арабаджиев  от с. Козарско , община Брацигово. На срещата присъстваха неговият син и трима от правнуците на юбиляря , които с нескрита радост и гордост  посрещнаха наградата на своя дядо.       

При провеждане на срещите бяха спазени извънредните мерки и препоръки на Националния оперативен щаб по повод епидемията с разпространение на заразата от короновируса.