България стои зад позицията си да домакинства военноморски координационен център на НАТО

28.05.2020 г. България стои зад позицията си да домакинства военноморски координационен център на НАТО

 Otbrana.com

Силно сме заинтересовани по отношение на ситуационната осведоменост и случващото се в морските пространства, за да можем да гарантираме нашия национален интерес, казва началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов във вчерашната онлайн дискусия с фокус върху Българската армия и въпроси в областта на отбраната и сигурността. Тя е организирана от Атлантическия клуб у нас и 16 младежи от цялата страна като част от програмата „Младежки посланици на НАТО“, подкрепена от Министерството на образованието и науката и Дирекция „Публична дипломация“ на Алианса, съобщава Пресцентърът на МО.
В разговора е била обсъдена темата за сигурността в Черноморския регион. „Предприети са мерки по отношение на адаптирано предно присъствие на НАТО, вследствие от кризата през 2014 г. България стои зад позицията си да домакинства военноморски координационен център – за нас е наистина важно, намирайки се на периферията на зоните за сигурност, да осигурим реална информация за ситуацията в Черно море, за да можем да задействаме механизма на Алианса на политическо и военно ниво“, категоричен е началникът на отбраната. „Силно сме заинтересовани по отношение на ситуационната осведоменост и случващото се в морските пространства, за да можем да гарантираме нашия национален интерес“, добавя той.
Адмирал Ефтимов заявил още, че политическото и военното ръководство на Министерството на отбраната разглеждат модернизационните проекти на Българската армия в тяхната свързаност. „Трябва да има съответната съвместимост между способностите, които изграждаме най-вече по отношение на информацията и нейния обмен. Ако придобиваме модерен самолет, той трябва да действа в интерес не само на Военновъздушните сили, а и в интерес на Военноморските сили и Сухопътните войски. Трябва да му изградим съответната информационно-комуникационна среда, за да може тази информация своевременно да стига до всички потребители“, посочва той.
На въпрос, относно мотивацията за постъпване в редовете на Българската армия, адмирал Ефтимов изтъкнал желанието си тя да бъде притегателен център за младите хора. Той бил категоричен, че е важен процесът както на модернизация на въоръжените сили, така и на системата за военно образование. „Привърженик съм на отворената система – младите хора като вас да се докоснат до Българската армия, да оценят имат ли възможност за личностно и кариерно развитие тук, предизвикателство ли е за тях да служат в армията и да придобият нови умения“, заявил началникът на отбраната. „Ще се постарая да оправдая този достоен избор на младите хора и да работим така, че да поддържаме връзката с тях, за да постъпват в редовете на нашата армия или поне да се интересуват от живота в нея“, заключил адмирал Ефтимов.