Митко от Лом "възкресява" забравени паметници

29.05.2020 г. Митко от Лом

 Otbrana.com

Митко Митков- млад и буден жител на Лом, издирва и възстановява на добра воля и със собствени сили и средства стари войнишки и опълченски паметници не само в родния си край, но и в други части на страната. Заедно със свои съмишленици вече е дал нов живот на повече от 10 несправедливо изпаднали в забвение паметници: "Приятно ми е да се занимавам с това и усещам потребност, тъй като е много грозно и болно, когато видя паметник на загинали във войните за освобождение и национално обединение в лошо състояние. Приел съм го като лична кауза- когато и с каквото мога, да почистя тези паметници, казва той за БНР."
Сред възстановените от него паметници са на войводата Дядо Цеко в ломското село Замфир, войнишкият паметник във Василовци, паметна плоча в ломските гробища на загинал в битката за Каймакчалан през 1916 година син на ломски кмет, гробът на ген. Владимир Вазов в софийските централни гробища, паметник в софийското село Негован. Всички те са били в много лошо състояние.
"Не се четеше какво пише на тях, мухъл ги беше превзел. Не бях обръщал внимание, че върху мрамор и гранит може да вирее мухъл, но установих, че това е най-големият проблем. Почерняват от атмосферните условия и мухъла, буквите се заличават", обяснява Митко.
Лошото състояние на тези паметници Митко си обяснява със съвременните пороци на българското общество: "Моето виждане е, че в момента българският народ се е насочил единствено към материалните блага и е забравил за духовността, забравил е корените си, забравил е предците си."
Набелязал е за възстановяване още няколко паметника:
"Тук, в Ломско, има два паметника. Единия го открих наскоро съвсем случайно в землището на село Станево. В едни храсталаци- войнишки паметник. Поставих си го за задача, но след един мой пост във фейсбук Министерството на отбраната се мобилизира и отпусна пари за този паметник, така че е възможно държавата и Общината да го възстановят преди мен, посочва Митко."