Взвод от полка в Белене получи оценка „Боеготов“ за изпълнение на дежурство към NRF-21

29.05.2020 г. Взвод от полка в Белене получи оценка „Боеготов“  за изпълнение на дежурство към NRF-21

 Otbrana.com

Тактико-специално занятие за сертифициране съгласно CREVAL на взвод за обезвреждане на взривни материали се проведе от 27 до 29 май в района на 55-и инженерен полк в Белене. В него участваха 72-ма военнослужещи със специализирана  техника. Тема на занятието беше „Действие на взвод за обезвреждане на взривни материали в общата система за неутрализиране на невзривени боеприпаси и импровизирани взривни устройства (ИВУ), наблюдение и оповестяване на бригадна бойна група при провеждане на отбранителна операция“. Ръководител на занятието беше командирът на 54-и инженерен батальон подполковник Николай Николаев, а командир на взвода за обезвреждане на взривни материали – старши лейтенант Милен Сотиров, съобщава Пресцентърът на МО.

Участниците в учението демонстрираха способности за обезвреждане на взривни материали. Взводът отработи действия в реална обстановка и показа възможности за реакция при заплахи. При изпълнението на задачите военнослужещите демонстрираха и действия по медицинска евакуация на ранен.

Тактико-специалното занятие на взвода за обезвреждане на взривни материали беше наблюдавано от комисия от Командването на Сухопътните войски. Тя провери и изготвените документи, индивидуалната екипировка на личния състав и готовността на военнослужещите, въоръжението и техниката за изпълнението на задачите. Комисията даде оценка „Боеготов“ на взвода за обезвреждане на взривни материали от състава на 54-и инженерен батальон, който е в готовност за изпълнение  на дежурство към Силите за незабавно действие на НАТО (NRF-21).