Ген. Явор Матеев връчи юбилейни медали на ветерани от Втората световна война

04.06.2020 г. Ген. Явор Матеев връчи юбилейни медали на ветерани от Втората световна война

 Otbrana.com

Началникът на гарнизон Пловдив и командир на Съвместното командване на специалните операции генерал-майор Явор Матеев, като представител на министъра на отбраната, връчи грамоти и юбилейни медали „75 години от Втората световна война“ на ветерани от гр.Пловдив, съобщават от формированието.

За един от тях – Ангел Атанасов Ангелов, който скоро ще навърши 95 години, персоналът и приятелите му от Дом за стари хора „Св.Василий Велики“ – гр.Пловдив, организираха малко тържество. В края генерал-майор Матеев връчи отличието на дядо Ангел и каза, че благодарение на тях – участниците във Втората световна война, България я има и е част от Европа.

„Връчването на този медал е висока оценка! Благодаря за вниманието и признанието за героизма, който сме вложили във Втората световна война! Наше задължение е така да живеем, така да общуваме с младите, че те да знаят това, което сме дали за целостта на България“, сподели с вълнение Ангел Ангелов и връчи благодарствено писмо на генерал-майор Матеев. „Една от най-великите тайни на живота е, че единственото, което си заслужава да бъде правено е това добро, което правим за другите“ се казва в писмото.

Друг представител на ветераните от гр.Пловдив – майор от запаса  Костадин Кръстев Чавдаров беше посетен от командира на Съвместното командване на специалните опеарции в дома си, където в присъствието на близките му бе връчен юбилейния медал. 92 - годишният майор от запаса Чавдаров, който едва на 16 години се е присъединил към местния партизански отряд, разказа със сълзи на очите за загиналите му приятели и за битките при Куманово.

Генерал-майор Матеев благодари на ветераните за любовта и саможертвата им към родината и им пожела да са живи и здрави, да имат силна воля, да продължават да носят в себе си духа на победителя и никога да не се предават!