Това Астрономическата кула в София ли е, или...?

04.06.2020 г. Това Астрономическата кула в София ли е, или...?

 Спирдон Спирдонов

Дали е паметник на културата, или не, ще кажат експертите. Аз само ще отбележа, че нито София, нито българската наука заслужават такова отношение. Не мога да посоча колко хора знаят какво представлява шестоъгълната кула зад Централния военен клуб. Не са малко, обаче тези, които ползват мястото около Астрономическата кула или „Основната астрономическа точка на държавната триангулация на България“ за...тоалетна. Да, това е точно зад Паметника на опълченеца и Ансамбъла от паметници на Самуиловите войници. Не е препоръчително да се водят там чуждестранни туристи. По-добре да се разказва отдалеч, защото цялото пространство около кулата е непрегледно. А и самата кула се нуждае от сериозно освежаване.

Няколко думи за тези, които искат да научат повече:

Обект: Основна астрономическа точка на държавната триангулация на България

Описание: Основната астрономическа точка е изходна точка на държавната триангулачна мрежа. Държавната триангулачна мрежа първи клас представлява мрежа от триъгълници със средна дължина на страните около 40 км. Състои се от 75 точки с гъстота около 1 точка на 100 кв. км.
Основната астрономическа точка е разположена в астрономическа кула с височина десет метра, построена през 1920 г. от Географския институт при Министерство на войната, която изпълнява ролята на център за астрономо-геодезически наблюдения. Кулата има въртящ се на 360° купол, през който се извършват наблюденията. Използва се активно до средата на 70-те години на ХХ в., след което поради увеличеното светлинно замърсяване в централната част на града престава да бъде ефективна и е изоставена. Самата астрономическа точка представлява бетонен репер, намиращ се под купола.
Географската дължина на основната астрономическа точка (23° 19' 58.05") е определена през 1930 г. от академик Владимир Христов чрез двустранни наблюдения с Пруския геодезически институт в Потсдам. В края на 50-те години основната астрономическа точка на България е свързана с основните астрономически точки на Румъния, Унгария и Полша

Местоположение на обекта: София, център

GPS координати: 42.695686, 23.330332