Първите ни военни пилоти са готови да заминат на обучение в САЩ

04.06.2020 г. Първите ни военни пилоти са готови да заминат на обучение в САЩ

 Спирдон Спирдонов

Това каза днес министърът на отбраната Красимир Каракачанов в отговор на въпрос на народния представител ген. Симеон Симеонов по време на изслушване в Комисията по отбрана. Утре той, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов и други от ръководството на МО ще се срещнат с военните пилоти. Президентът и върховен главнокомандващ Въоръжените сили ген. Румен Радев също ще приеме бъдещите пилоти на изтребителите F-16.

„През този месец  предстои заминаването на първите четирима. Партньорите от САЩ са разработили програмите за обучение и осигурили още шест слота за обучение през финансовата (за САЩ) 2021 г. Планирано е първите осем пилоти да завършат обучението си към момента на доставката на първите самолети през 2023 г. Предстои определянето на осигуряващия състав, който да премине обучение в САЩ“, каза преди няколко дни командирът на ВВС генерал-майор Цанко Стойков.

Момчетата са много добри пилоти, били са на обучение в САЩ, подчерта заместник-министърът на отбраната ген. Атанас Запрянов. Така избираме хората, уточни той, че подготовката да преминава при по-малко разходи.

Представителите на Lockheed Martin заявили официално, че не се очаква промяна в договорените срокове за доставка на самолетите. Продължаваме да поддържаме МиГ-29, каза министърът. Те ще са необходими до идването на вторите осем самолета. Според министъра, би могло вече да се мисли за подписването на договор за доставката на вторите осем. Той постави за размисъл и още един въпрос. Дали, докато са в добро състояние, да не се потърси търговска реализация на някои от МиГ-29, като с получените средства да посрещнем някои разходи, свързани с инфраструктура и други дейности по използването на F-16?