Президентът се срещна с пилотите, които първи ще се обучават в САЩ за усвояване на новия изтребител

05.06.2020 г. Президентът се срещна с пилотите, които първи  ще се обучават в САЩ за усвояване на новия изтребител

 Той ги е приемал в строя на бойната ни авиация като командир на авиобаза Граф Игнатиево или командир на Военновъздушните ни сили.

Otbrana.com

Президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили ген. Румен Радев се срещна днес на „Дондуков“ 2 с първата група български пилоти, които ще преминат обучение за усвояване на многоцелеви изтребител F-16 BLOCK 70 в САЩ – майор Стоян Петков, капитан Александър Велинов, капитан Тодор Тодоров и старши лейтенант Симеон Георгиев.  В срещата участва и командирът на Военновъздушните сили генерал-майор Цанко Стойков, съобщава прессекретариатът на държавния глава. 

Българската авиация отдавна се нуждаеше от нов изтребител със съвременни отбранителни способности, заяви президентът и пожела успех на летателния състав, който първи ще премине обучение за усвояване на летателната техника. Румен Радев подчерта, че предстоящото обучение е сериозна инвестиция от страна на българската държава, голямо признание, но и голяма отговорност за младите пилоти. От тях ще се очаква не само да усвоят новата техника, но и да вложат своя принос за модерното развитие на Военновъздушните сили на България.