Курсанти от Военновъздушното училище преминаха курс по оцеляване в полеви условия

09.06.2020 г. Курсанти от Военновъздушното училище преминаха курс по оцеляване в полеви условия

 Otbrana.com

Първокурсниците курсанти от ВВВУ „ Георги Бенковски” проведоха двудневен курс по „Оцеляване” в района на училището и на местността на землището на гр. Долна Митрополия .

Ръководителят на курса, полковник доц.д-р Мануш Христов споделя, че двата  модула така са структурирани, че курсантите да придобият представа, знания и практически умения за оцеляване и живот в полеви условия, съобщават от училището.

Първият модул включва живот в полеви условия, ориентиране и приспособяване към околната среда. Проведени са занятия по изготвяне на заслон и убежища, приготвяне на храна в полеви условия, движение и ориентиране на местността, оказване на първа медицинска помощ и евакуиране на ранен. Модулът завършва с маскиране и сигнали за управление, а финалът за  деня е развръщане и оборудване на лагер с подръчни материали.

По време на втория модул се изпълнява практическа задача на тема: ”Търсене и спасяване на екипаж, претърпял бедствие във вражеска среда”.

Първокурсниците се справили добре с планираните предизвикателства в курса по оцеляване, благодарение и на ангажираните 24 военнослужещи  от командно-инструкторския  и осигуряващ състав.

Учебната програма предвижда още едно занятие в трети курс за летците и в  четвърти курс за курсантите инженерен профил.