БМП-23 извършиха десант на остров Персин

13.06.2020 г. БМП-23 извършиха десант на остров Персин

 Otbrana.com

Тридневно съвместно учение по преодоляване на широка водна преграда с паромни средства проведоха военнослужещи от два механизирани батальона на Единния център за начална подготовка - Плевен и един инженерен батальон от състава на 55-ти инженерен полк в Белене.
Съвместните действия се проведоха в района на 577 км от българския участък на река Дунав. Целите на занятието бяха механик-водачите и командирите на машини да придобият практически навици по натоварване на плавателна платформа - паром, и преодоляване на водна преграда, да се усъвършенстват уменията на войсковия състав и да се повишат тяхната физическа издръжливост, психическа устойчивост и полева натренираност.
Военнослужещите изпълниха задачи по устройване, оборудване и поддържане на 80-тонната паромна преправа. Бойните машини на пехотата БМП-23 извършиха десант на остров Персин и посредством платформата се върнаха обратно на брега на реката, съобщава Пресцентърът на МО.
В това първо съвместно учение инженерно-сапьорните и механизираните формирования постигнаха добра координация и отлично взаимодействие.
Ръководители на учението бяха заместник-командирът на Единния център за начална подготовка полковник Иван Вълев и командирът на 54-ти инженерен батальон подполковник Николай Николаев.