„Балканска стена - 20” ще бъде през октомври

15.06.2020 г. „Балканска стена - 20” ще бъде през октомври

 Otbrana.com

С цел създаване на организиция за планиране и провеждане на бригадното тактическо учение „Балканска стена - 20” с 61-ва механизирана бригада през октомври 2020 г. на учебен полигон Корен, на 15 и 16 юни в командването на Сухопътните войски се провежда основна планираща конференция, съобщава КСВ.

„Целта на това учение е бригадата да демонстрира пълните си способности за планиране, изнасяне и заемане на район и участие в отбранителна операция“, каза при откриването  заместник-командирът на СВ бригаден генерал Валери Цолов. „ Затова днес сме поканили представители на СКС, ВВС, ВМА и Военна полиция, които ще имат немалка роля по време на учението. Целта ни е по време на конференцията да сме решили всички възникнали проблемни въпроси и на заключителната конференция да изчистваме само дребни детейли“, каза в заключение бригаден генерал Цолов

В конференцията участват военнослужещи от командването на Сухопътните войски, 61-ва механизирана бригада, 2-ра механизирана бригада,  Центъра за подготовка на специалисти, 4-ти артилерийски полк, 101-ви алпийски полк, 110-ти логистичен полк, 38-ми батальон за ЯХБЗ и Е, 59-ти батальон за ЯХБЗ и Е, 78-ми батальон за осигуряване и учебен полигон „Корен”. Участниците се запознаха с целите на конференцията и изпълнените да този момент задачи. Работата ще продължи по синдикати. .

На 17 юни конференцията ще приключи с рекогносцировка на мястото за провеждане на учението – учебен полигон „Корен”.

Офицер, планиращ учението, е командирът на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов, провеждащ учението - заместник-командирът на Сухопътните войски бригаден генерал Валери Цолов, а директор на учението е началникът на щаба на Сухопътните войски бригаден генерал Николай Караиванов.