В Копривщица почетоха Тодор Каблешков

16.06.2020 г. В Копривщица почетоха Тодор Каблешков

 Otbrana.com

С поклонение, почести и  полагане на венци и цветя пред гроба и паметника на Тодор Каблешков днес в гр.Копривщица беше отбелязана 144-та годишнина от кончината на българския революционер. В най-старата църква „Успение Богородично” беше отслужена панихида в памет на Тодор Лулчов Каблешков от отец Богомил. Слово в двора на храма пред гроба на Каблешков произнесе г-жа Кунка Неделева – директор на Дирекция на музеите в Копривщица, след което бяха поднесени цветя в памет на героя.

Мероприятието продължи на паметника с почетен караул, организиран от дружество „Традиция“ – гр.Копривщица, където командирът на Съвместното командване на Специалните операции (СКСО) генерал-майор Явор Матеев говори за краткия, но съдържателен живот на революционера.

Събитието беше организирано от дружество „Димо Георгиев и ТСВ“, с участието на преподаватели и възпитаници на ВТУ „Тодор Каблешков“ – гр.София и със съдействието на църковното настоятелство на църквата „Успение Богородично” – гр.Копривщица. Участваха още кметът на гр.Копривщица госпожа Бойка Дюлгерова, професор Галина Чернева от ВТУ „Т.Каблешков“ и бившият кмет на гр.Копривщица г-н Генчо Герданов.

Венци и цветя бяха поднесени от името на Командира на Съвместното командване на специалните операции, дружество „Димо Георгиев и ТСВ“, ВТУ „Тодор Каблешков“ и признателни граждани на града, съобщават от СКСО.