България се присъедини към Инициативата на НАТО за сътрудничество в сферата на обучение на пилоти

19.06.2020 г. България се присъедини към Инициативата на НАТО за сътрудничество в сферата на обучение на пилоти

 Курсове за обучение на оператори на безпилотни апарати ще се провеждат във Военноморското училище, съобщава Пресцентърът на МО.

Otbrana.com

Непосредствено след приключването на редовната среща на министрите на отбраната на 18 юни единадесет страни-членки на Алианса, включително и България, подписаха Писмо за намерение, с което се присъединиха към Инициативата на НАТО за многонационално сътрудничество в сферата на обучение на пилоти в Европа (NATO Flight Training in Europe (NFTE)). От българска страна документът беше подписан от министъра на отбраната Красимир Каракачанов.
Инициативата има за цел да създаде архитектура от свързани национални съоръжения, които по единна програма ще предоставят споделени възможности за обучение на пилоти. Български пилоти ще могат да се обучават в страните, подписали споразумението.
За обучение на пилоти България ще предостави за международно ползване ВВВУ , въздушно пространство, огневи полигони за работа по земни и въздушни цели, както и възможности за съвместна работа с наземни средства за ПВО, а във ВВМУ „Н.Й.Вапцаров“ ще се провеждат курсове за обучение на оператори на безпилотни апарати, съобщава Пресцеентърът на МО.