Корвета и вертолет на ВМС участваха в съвместно учение в западната част на Черно море

19.06.2020 г. Корвета и вертолет на ВМС участваха в съвместно учение в западната част на Черно море

 Otbrana.com

Корвета „Решителни“ и вертолет AS 565 MB Panther от състава на Военноморските сили (ВМС) участваха днес в съвместно учение от типа PASSEX. То се проведе в международни води, в западната част на Черно море. Учението е в рамките на Плана за българо-американска подготовка за 2020 г. Участието на българските ВМС е по покана от командването на Шести американски флот, отправена и до военноморските сили на Украйна, Турция и Румъния.

Целта на учението е да се повиши оперативната съвместимост на военноморските сили на страни-членки на НАТО, да се подобри взаимното разбирателство и да се повиши подготовката на екипажите на море. Отработени бяха техники и процедури по тактическо маневриране, обмен на данни за осветяване на надводната и подводната обстановка, както и отразяване на атаките на въздушен противник.

От американска страна в учението участва ескадреният миноносец „Porter”, десантният кораб „Oak Hill и самолет от морската патрулна авиация P-8 „Poseidon”. От румънска страна -  фрегатата „Regina Maria”, а от ВМС на Турция - корветата „Kinaliada” и самолет от морската патрулна авиация.