Без внушителни шествия, но достойно, ще честваме Апостола

21.06.2020 г. Без внушителни шествия, но достойно, ще честваме Апостола

 Урок по отечестволюбие ще бъде посветен на 183-ата годишнина от рождението на Васил Левски. Карловските запасни се подготвят за отбелязване на 100-годишнината от създаването на Съюза на запасните подофицери. Дружество „Райна Касабова“ от Общинската организация на СОСЗР поддържа гроба на „крилатата самарянка“ в Централните софийски гробища. СОСЗР-Карлово полага грижи ии за гроба на големия „Ас” на Въздушните войски на Царство България, носителя на четири ордена „За храброст” от битките с англо-американските бомбардировачи над София 1943-1944 г., генерал-майор Стоян Стоянов.

Майор от запаса Стефан Груев

На 18 юли всяка година Карловското запасно войнство традиционно отбелязваме патронния си празник – годишнината от рождението на най-великия българин - Апостола на Свободата Васил Левски.

Честванията за годишнината от рождението на Васил Левски и патронен празник на Общинската организация на СОСЗР – Карлово, тази година, в предвид на епидемиологичната обстановка, ще бъдат редуцирани – с ограничен размах като дейности и мероприятия, както и с участието на по-малък брой хора. Освен това, наскоро се разделихме и с нашия председател на Общинската организация полковник от запаса инж. Антон Мерудийски, а и само преди няколко дни ни сполетя и ново нещастие – разделихме се и със заместник-председателя на организацията подполковник от запаса Чудомир Нетов – светла им памет.

Поради тези всички обстоятелства, няма да провеждаме, както бе всяка година до сега, внушителните шествия със съюзните знамена в Карлово, съпровождащи изнасянето за тържествената заря-проверка на площада с паметника на Левски на знамето на Карловския революционен комитет, шито по личната идея и заръка на Апостола. Няма да го има и концертът на самодейните състави и индивидуалните изпълнители от съюзните структури на централната сцена на площада в Карлово.

Молим за извинения пред всички колеги и приятели, които може би са очаквали и са се готвили и за двете събития. Но нека да запазим желанието и ентусиазма си за срещи и съвместни дейности за догодина – живот и здраве, пак ще сме заедно.

Но 183-тата годишнина от рождението на Васил Левски все пак достойно смятаме да я отбележим в Карлово. Планираме и организираме провеждането на един Урок по Отечестволюбие – „С името на Апостола Васил Левски – 100 години Карловско запасно подофицерство”. Тържеството, което ще организираме съвместно с Община Карлово, в.ф.34750-61-ва Стрямска механизирана бригада – Карлово, Военен клуб-Карлово и Исторически музей – Карлово, е съвместна инициатива и проява на Общинската организация на СОСЗР-Карлово, Областната и Общинската организация на СОСЗР – Стара Загора и Клон – Карлово на Асоциацията на Сухопътните войски на България. Основният акцент предвиждаме да бъде 100-годишнината от създаването на Съюза на запасните подофицери в България и организираното подофицерство в Карлово и региона. Смятаме, че тази инициатива, от една страна, хем ще бъде интересна, а заедно с това ще покажем тясната и неразривна връзка на сержантите и старшините от действащата войска със славните традиции на подофицерството в армията. А и ще развием и укрепим връзките между военнослужещите днес от Българската армия и СОСЗР – нали това е и една от стратегическите цели на нашия Съюз.

Въпреки, че пандемията от коронавируса е сериозно изпитание пред всички нас, но и този неблагоприятен фактор не е в състояние да спре и парализира цялостната дейност на Общинската организация на СОСЗР в Карлово.

В съответствие с обективната обстановка, както и с указанията на ЦС на СОСЗР за преминаване към т.н. дистанционни форми на организационна дейност в структурите на Съюза, Управителният и Общинският съвет на СОСЗР-Карлово проведохме две поредни заседания on-line – чрез електронната поща по интернет и с мобилните телефони. Макар и с известни затруднения, не прекъснахме организационния и съюзен живот в Общинската организация.

На 14 май 2020 г. запасното войнство от Розовата долина взе участие в проведения тържествен ритуал в гр.Сопот по полагане на венци и цветя във връзка с отбелязването на 152 години от рождението на генерал-лейтенант Владимир Вазов.

Общинската организация на СОСЗР – Карлово беше представена от заместник-председателя на Общинската организация на СОСЗР – Карлово полковник от запаса Ненко Чернооков, члена на Управителния и Общински съвет на СОСЗР-Карлово и председател на дружество „Ген.Владимир Вазов” – СОСЗР-Сопот полковник от запаса Божидар Бабунов и члена на дружество „Летец „Капитан Дойчин Бояджиев” майор от запаса Георги Бейнов.

Две от нашите дружества – „Генерал Карцов” чрез секретаря подполковник от запаса Николай Зъмчев и „Генерал Кирил Ботев” – гр.Калофер с председател подполковник от запаса Владимир Панайотов, работят активно и подготвят документите на свои членове, които да кандидатстват по Наредба № 1 от 2011 г. за материалното подпомагане в Министерството на отбраната.

На 2 юни членовете на Клуб – Строител „Александър Стамболийски”, с председател полковник инж.от Ненко Чернооков – той е и заместник-председател на Общинската организация на СОСЗР в Карлово, традиционно взеха участие в поклонението в гр.Калофер пред монумента на Христо Ботев. Те поднесоха венец за поета-революционер на паметника в родния му град и организираха и проведоха редовната среща по това време и на това място на проектантите, инвеститорите и строителите на Мемориален комплекс „Христо Ботев”. Защото именно те са основното ядро на онази част от Строителни войски, изградили през 80-те години на миналия век този величав пантеон на народната признателност пред името и делото на бележития калоферец.

На същата дата – 2 юни – Деня на Ботев и на загиналите за България, членове на друго едно дружество от състава на Общинската организация – дружество „Райна Касабова”, без излишен шум и парадност, поднесоха цветя пред паметника на загиналите за Майка България в близкото до Карлово с.Дъбене. Майор от запаса Свилен Братоев, асоц.член Димитър Иванов и старшина от запаса Груд Филипов сведоха глави на признателност и почит пред саможертвата на дъбенци във войните за национално освобождение и обединение на България. Това не е единствена или епизодична проява на членовете на дружеството през годините назад в „полосата” на родолюбието и патриотизма. Още се помни и коментират внушителната проява на Военна полиция и учениците от секциите на Клуб „ Приятели на Армията“ през есента на 2013 г., която майор от запаса Свилен Братоев, прокурор в районната прокуратура в Карлово, организира по повод 22-годишнината от създаването на регионалната структура на Военната полиция в област Пловдив. Дело на членовете на дружеството, още при предишното му ръководство, е и поетото шефство за поддържане в Централните софийски гробища на гроба на патрона на дружеството - самарянката Райна Касабова – първата жена в света, участвала в бойна мисия със самолет. Дружеството се готви да подпомога и финансово протичащия в момента доизграждащ етап за облагородяване на Мемориалния комплекс „Нашето летище Узунджово” – с.Узунджово, област Хасково, където има и паметна плоча за именитата карловка. Такова подпомагане на тази идея малко по-рано направи и друго дружество от Общинската организация на СОСЗР – Карлово – дружество „Летец капитан Дойчин Бояджиев”.

На 14 юни, отново членове от Клуб – Строител от Общинската организация на СОСЗР в Карлово, водени от председателя си полковник от запса Ненко Чернооков, бяха сред най-активните участници от войните-строители от 6-та строително-механизирана дивизия – гр.Пловдив в националните чествания в гр.София за 100-годишнината от формирането на Строителните войски в България. Цял рейс, (дарение) подсигури полк. Чернооков за участниците. А и военният историк полковник от запаса доц.д-р Петър Ненков, голям приятел на Карловското запасно войнство, който и сам докоснал се до славните Строителни войски на България в един етап от воинската си служба, не можеше да откаже на поканата на полк.Чернооков, за да произнесе слово по повод годишнината пред паметника на Александър Стамболийски и на Паметника на трудовака в столицата. А участието на Карловските строители с пагони в тези чествания бе нещо като „генерална репетиция” за готвеното през следващата година тържествено отбелязване на вековния юбилей от установяването на Пловдивската трудова задруга на трудовата повинност в града на Апостола Левски.

А говорейки малко по-горе за гробното място на „крилатата самарянка” Райна Касабова в Централните софийски гробища и поетото шефство на едноименното дружество от състава на Общинската организация на СОСЗР – Карлово за неговото поддържане, следва да разкажем и за още един подобен аспект от дейността на Карловското запасно войнство. Става въпрос за гроба на най-големия „Ас” на въздушните войски на Царство България, носителя на четири ордена „За храброст” от битките с англо-американските бомбардировачи над София 1943-1944 г., генерал-майор Стоян Стоянов. Във връзка с изясняване на отделни моменти от невероятния му живот и бойни заслуги при защитата небето над София през Втората световна война, ни потърси за контакт г-н Михаил Кунчев – писател, журналист и документалист, който пише книга за генерал Стоянов и замисля създаване на документален филм за героя. Той поиска и получи, разбира се – с най-голямата ни признателност, нашето съдействие за среща с хора, контактували с генерал Стоянов в последните години от живота му, когато със съпругата си Мина са обитавали родната ѝ къща в Карлово. Отговорна, амбициозна и високо патриотична е идеята на г-н Кунчев да популяризира името, живота и делото на генерал Стоян Стоянов. Постарахме се, разбира се, да удовлетворим желанието на младия документалист и организирахме такава среща. Вярваме, а и ще помагаме с всички сили, това начинание да има успешен завършек, още повече, че г-н Кунчев не е случаен журналист – доскоро той е бил начело като главен редактор на едни от най-гледаните реалити формати по нашите водещи телевизии, каквито са например „Къртицата”, „Фермата”, „Стани богат”, „Мюзик айдъл” и др. А в настоящия момент г-н Кунчев, заедно с приятели и съмишленици, е подел и инициативата „Осинови герой” – с която иска да се открият, възстановят и поддържат гробовете на позабравени български воини, какъвто е примера с легендарния командващ 3-та Българска армия през Първата световна война генерал Стефан Тошев, чийто гроб наскоро е бил „изтръгнат” от бурната растителност и забвението в Централните софийски гробища. Със съвместни общи усилия и работа с г-н Кунчев, успяхме да опресним надписите на плочата на генерал Стоян Стоянов в Карловските гробища, както и да почистим и оправим пространството около гробното му място.

Успоредно с всичко това, след като в началото на годината успяхме да доведем до успешен завършек работата по издаването и на втората част на Историята на Общинската организация на СОСЗР в Карлово и региона от 1907 до 2018 година, сега сме на финалната права и на работата по издаването на книгата за патроните на Общинската организация и на дружествата и клубовете от състава ѝ. С тази книга искаме да разкажем за живота и да популяризираме имената на видни войни и родолюбци, приети за патрони на нашите съюзни структури – а те са 21 на брой. Заедно с това, ще дадем и хронологията на създаването на отделните дружества и клубове от състава на Общинската организация на СОСЗР в Карлово от нейното създаване през 1992 г. и до сега, както и богата им и разнообразна дейност за популяризиране имената на техните патрони. Издаването на книгата посвещаваме на починалия на 9 април тази година почетен председател на Общинска организация „Васил Левски” – СОСЗР – Карлово полковник от запаса инж. Антон Мерудийски.

Ето така работим в Розовата долина в месеците, предхождащи честванията за 183-годишнината от рождението на Апостола Васил Левски – патрон на Общинската организация на СОСЗР в Карлово.