Полк. Борис Николов с юбилей и отличиe от министъра на отбраната

26.06.2020 г. Полк. Борис Николов с юбилей и отличиe от министъра на отбраната

Спирдон Спирдонов

За принос към отбраната на страната, активна, обществено значима и военно-родолюбива дейност министърът на отбраната Красимир Каракачанов удостои с награден знак „За достойнство и чест“ – първи вариант за офицери, полковник от запаса Борис Николов, председател на Съюза на военноинвалидните кооперации в България (СВИКБ) и главен координатор на националната инициатива „Една детска сълза една молитва“. Вчера  удостоеният офицер навърши 70 години. Отличието му беше връчено лично от министър Каракачанов, който, наред с пожеланията за здраве и дълголетие, подчерта голямото уважение не само на структурите на запасното войнство, но и на местната власт и гражданството, към полк. Николов. 

Тържеството, което се проведе в Перник, бе организирано от СВИКБ и Общинската организация на СОСЗР. Уважението към юбиляра бе засвидетелствано от редица още поздравления, отличия и паметни подаръци. Сред гостите бяха областният управител Емил Костадинов и председателят на Общинския съвет Димитър Колев. Началникът на Военна академия „Георги С. Раковски“ генерал-майор д-р Груди Ангелов посочи богатата съвместна работа с полк. Николов по националната инициатива, която дава възможност на стотици деца да посетят елитното военно учебно заведение и да се запознаят с неговата богата история. Генерал-лейтенант от запаса Стоян Топалов връчи плакет и грамота от името на председателя на Съюза на ветераните от войните на България доц. д-р Иван Сечанов. Председателят на Общинската организация на СОСЗР Валентин Николов връчи мемориален знак и приветства полк. Николов от името на председателя на организацията генерал от запаса Златан Стойков. Полковник Бисер Богданов, началник на щаба на ЦВО, прочете заповед за удостояване на полк. Николов с грамота за проявено родолюбие и подпомагане на пострадалите по време на служба в армията. Почетният знак на Военно окръжие – София, бе връчен от неговия началник полковник Венцислав Венков. Със своята тематичност впечатли картината подарък от председателя на БЛРС Асен Пиперков. Поздравления и награди имаше още от директора на РИМ Милан Миланов, от Димитър Дойчинов от името на съгражданите от махалата, от членовете на СВИКБ и др. Вашият опит, житейска мъдрост, човешка деликатност и отстояване на принципи  и позиции е пример, достоен за подражание, се посочва в поздравлението на Националното сдружение на работодателите на хората с увреждания с председател Маринела Ангелова.

В словата по време на тържеството бе подчертавано, че полк. Борис Николов има широка военно-радолюбива дейност сред младежите и населението за съхраняване на военната памет и бойната ни слава, полага огромни усилия за подпомагане на социално слаби и изпаднали в неравностойно положение военнослужещи след напускането на армията и работи за сдружаване на офицерите и сержантите от запаса и резерва на Въоръжените сили, МВР и специалните служби в интерес на държавността и националната сигурност.

През 1995 г. възстановява Задругата на военноинвалидните кооперации, като създава Съюз на военноинвалидните кооперации в България. В организацията членуват повече от 40 военноинвалидни кооперации, на които, от създаването досега, е председател. През 2013 г. обединява усилията на военно-патриотичните организации в работата им с децата и учредява национална инициатива „Една детска сълза една молитва“, на която е главен координатор. Инициатор е, съвместно с началника на Военна академия, на инициативата за посещения на ученици от средните класове в академията и запознаване с нейната история, а от там и на Българската армия.

Полк. Николов участва в изграждането на Военно-исторически парк в местността на връх „Кръстец“ в землището на гр. Плачковци, община Трявна, за отдаване почит на загиналите руски воини и български опълченци в Руско-турската освободителна война през 1877-1878 г. Съвместно със Съюза на ветераните от войните на България участва  в инициативата за изграждане на паметник в района на с. Страцин, община Кратово, Република Северна Македония, в памет на загиналите български воини през октомври 1944 г.

 

Малко преди официалното начало на тържеството Тихомир Славов, член на националната инициатива „Една детска сълза една молитва“ връчи на директора на дирекция „Социална политика и политика по военно-патриотично възпитание Иво Антонов и на старшина Валери Савов от Коменданството на МО почетния знак „Шипка“, който е учреден по случай 142-годишнина от Третата българска държава.