Ветеранът Тоньо Топалов от Пловдив, с юбилеен медал „75 години от Втората Световна война“

26.06.2020 г. Ветеранът Тоньо Топалов от Пловдив, с юбилеен медал „75 години от Втората Световна война“

 Зоя Кузманова

Ветеранът Тоньо Бонев Топалов, на 97 години, от Пловдив, район “Северен“, получи в дома си “Юбилеен медал „75 години от Втората Световна война“ и грамота със заповед на министъра на отбраната, в присъствието на сина му Борис Топалов и снаха му Елена Топалова, които всеотдайно се грижат за възрастния човек, който на тази си възраст е бодър, жизнен и контактен, и се чувства много добре.

Тържественият ден на връчването, 24 –ти юни, съвпадна с юбилейното честване в цяла Русия на Деня на Победата, отбелязан в Москва с грандиозен военен Парад, чиято дата на провеждане беше пренесена тази 2020 година от 9-ти Май на 24-ти юни, точно на датата, когато през 1945 година е празнуван за първи път там Денят на Победата над фашистка Германия и краят на Втората Световна война и е проведен Първият парад на Победата.

Медалът беше връчен по поръчение на председателя на ОУС на СВВБ, Пловдив, – Атанас Хаджиев от мен, като потомка,  член на ОУС на СВВБ, Пловдив и председател на СВВБ в район “Северен“ , с пожелание за крепко здраве и дълголетие, а също и  за тържествено честване на  наближаващия му 100-годишен юбилей. Ветеранът е почетен с уважение за 75-годишния юбилей на Победата и края на Втората Световна война  също и с поздравителен адрес от Областния управител на Област Пловдив – Дани Каназирева.

Тоньо Топалов е роден на 15 април 1923г. в село Свирково, Хасковско. В семейството са били трима братя – той най-големият. Служи като войник в Симеоновград. Завършил е школа за санитарни инструктори в Пловдив. Като санитарен инструктор, младши сержант, служи в Беломорска Тракия  – Дедеагач, Александропулис. С подчинените му двама санитари изнасят ранени бойни другари от бойните полета в Македония, Югославия, Унгария. И до днес си спомня преживените ужаси на войната и казва: „Най-лошото нещо е войната!   Това е смърт и тя не подбира дали си офицер или войник.“