Своге вече има ученически гвардейски отряд

29.06.2020 г. Своге вече има ученически гвардейски отряд

 Спирдон Спирдонов

От днес България има своя десети гвардейски ученически отряд. Учредяването бе в Своге.  Отрядът се състои от 32 момичета и момчета от 8-12 клас. Окончателният състав бе сформиран след детайлна селекция от над 150 младежи. На тържествена церемония в центъра на града знамето бе връчено от министъра на отбраната Красимир Каракачанов на военнослужещ от Националната гвардейска част, а той го предаде на знаменосеца на отряда. Преди това освещаване извърши отец Стефан от БПЦ. Министърът поздрави младите гвардейции и им завеща да бъдат горди с униформата на въстаниците от Април – 1876 г. и отговорни към нея. Те бяха приветствани и от заместник-кмета Илия Богданов. Получиха плакет и картина от НГЧ, както и удостоверние от  д-р Денислава Ангелова, председател на Сдружение „Младежки гвардейски отряди“.

Възпитаването на любовта към отечеството и традициите започва от най-ранна детска възраст, а затова помагат и гвардейските ученически отряди. Инициаторката за създаването им д-р Денислава Ангелова спечели за идеята си кметове, областни управители, министрите на отбраната и образованието и Националната гвардейска част. Президентът ген. Румен Радев стана патрон на инициативата.

Събитието стана възможно благодарение на успешното сътрудничество и конструктивен диалог между общинското ръководство и Сдружение “Младежки гвардейски отряди” и представители на Министерство на отбраната през последните години от управлението на кмета Емил Иванов и особено през миналата 2019 г. По този повод той други предсавители на общинската администрация и директори на училища бяха наградени със заповед на министъра на отбраната.

Участваха още Гвардейският представителен духов оркестър, изпълнители от Представителния ансамбъл на Въоръжените сили, заместник-кметът на Община Своге Илия Богданов, който съшо награади министъра на отбраната, директорът на СУ „Иван Вазов“ Любомир Янакиев, дипекторът на ПГ „Велизар Пеев“ Станчо Атанасов, директорът на Служба „Военна полиция“ бригаден генерал Борислав Сертов, директорите на дирекции „Социална политика и политика по военно-патриотично възпитание“ и „Връзки с обществеността и протокол“ на МО Иво Антонов и Александър Урумов и началникът на НГЧ полковник Кънчо Иванов.

Военно-патриотичните организации бяха представени от полковник от запаса Цанко Цанков – председател на СОР „Клуб 199“, генерал-лейтенант от запаса Стоян Топалов от ръководството на Съюза на ветераните от войните на България и капитан от запаса Цветан Ангелов – председател на Общинската организация на СОСЗР в Своге.

Кои са други младежки гвардейски отряди?

Първи ученически гвардейски отряд при ЕГ „Христо Ботев“, Кърджали, създаден през ноември 2006 г.

Втори ученически гвардейски отряд към Основно училище "Д-р Петър Берон" в Плевен, създаден февруари 2018 г

Трети ученически гвардейски отряд към ЕГ „Иван Вазов“ – Смолян, създаден през май 2018 г.

Четвърти ученически гвардейски отряд към ПГЕЕ „Константин Фотинов“ , създаден през юни 2018 г.

Пети ученически гвардейски отряд при ОУ „Отец Паисий“ в Батак, създаден през ноември 2018 г.

Шести ученически гвардейски отряд от СУ“Христо Ботев“ – Айтос, създаден през април 2019 г.

Седми  ученически гвардейски отряд към СУ „Вичо Грънчаров” в Горна Оряховиица, създаден април 2019 г.

Девети ученически гвардейски отряд при Гимназия по туризъм „Д-р Васил Берон“ във Велико Търново, създаден през март 2020 г.

Десети гвардейски отряд при СУ „Иван Вазов“ и ПГ „Велизар Пеев“ в Своге, създаден през юни 2020 г.

Единадесетият ще бъде създаден в петък във Велико Търново.