Президентът откри паметник на полк. Стефан Илиев

29.06.2020 г. Президентът откри паметник на полк. Стефан Илиев

 Автор на паметника на полковник Стефан Илиев в гр. Белоградчик, където някога е бил разположен 15-и пехотен Ломски полк, е скулпторът Светлин Николаев. Изграждането е финансирано със средства на Министерството на отбраната, в размер на 10 800 лв. 

Otbrana.com

Президентът на Република България Румен Радев посети днес Белоградчик. Държавният глава, заедно с кмета Борис Николов, откриха паметник на полк. Стефан Илиев, командир на 15-и пехотен Ломски полк, загинал геройски за освобождението и националното обединение на България, съобщава БНР. 

Историята на Белоградчик е дълбоко свързана със славния 15-и пехотен Ломски полк, каза Румен Радев:  "Където и да е бил призван от Родината, този полк винаги е отстоявал българската храброст, достойнство и чест в тежки и неравни битки...Славата в тези тежки времена винаги е била съпътствана със свидни жертпви. Ние днес трудно можем да осъзнаем какви длъжници сме на тези хора. Потънали в нашите житейски проблеми, често и в дребнотемие на фона на безпримерния героизъм мащаба на мислене и висотата на духа на тези хора..."

Нека този паметник бъде символ на нашата памет към полк. Стефан Илиев, каза Емилия Кожухарова родственичка на полк. Стефан Илиев: "15-и пехотен Ломски полк участва във всички войни, които води България след Освобождението. Полкът не просто воюва, той изпълнява по най-добрия начин всички поставени му бойни задачи, за което неговото знаме и неговите воини нееднократно са отличавани...Начело на този полк  е бил именно полк. Стефан Илиев.."

В словото си кметът на Белоградчик Борис Николов отбеляза значението на 15-ти пехотен Ломски полк за обществения и културния живот в града. Паметникът бе осветен от НВП Видинският митрополит Даниил. На откриването присъстваха депутати от Видинския избирателен район, представители на Министерството на отбраната, граждани и гости на Белоградчик.  

Автор на паметника на полковник Стефан Илиев в гр. Белоградчик, където някога е бил разположен 15-и пехотен Ломски полк, е скулпторът Светлин Николаев. Изграждането е финансирано със средства на Министерството на отбраната, в размер на 10 800 лв. В поздравителния адрес на министъра на отбраната Красимир Каракачанов към жителите на гр. Белоградчик бе посочено: "Полковник Стефан Илиев принадлежи към онова поколение наши военачалници, което изгради здраво темелите на Българската армия като институция и което не само изнесе на плещите си войните за национално обединение, но и положи костите си пред олтара на Родината. Отдаването на синовна почит към нашите велики пълководци е свещен дълг на всяка нация. Днес Вие, гражданите на Белоградчик, изпълнявате своя синовен и граждански дълг към паметта на един достоен български офицер и командир. Един от тези, които командваха „След мен, момчета“, давайки личен пример пред своите войници как се воюва и мре за националния идеал...Това е поредният символ на неувяхващата българска бойна слава, който надявам се ще се превърне не само в място за поклонение и признателност, но и в средище за военно-патриотичното възпитание на подрастващите поколения“.