Столичната организация на СОСЗР увеличава състава си

30.06.2020 г. Столичната организация на СОСЗР увеличава състава си

 Спирдон Спирдонов

През последните три месеца в Столичната организация на СОСЗР са приети повече от 50 запасни, това каза нейният председател бригаден генерал от запаса Стефан Стефанов. Другата добра новина от разширеното заседание на Управителния съвет е, че въпреки напредналата възраст на членовете на организацията няма починал от коронавирус. Съвсем естествено, отбеляза ген. Стефанов, акцентът на нашата работа е поставен върху осигуряването на предпазни  средства – маски, ръкавици и дезинфектанти. Като пример  посочи инициативността на полковник от запаса Тодор Енев от Районната организация в „Младост“, който чрез посолството на Азербайджан осигури над 100 броя предпазни средства и проф. Енчо Савов, предоставил лично 50 маски.

На заседанието е отчетено, че част от планираните мероприятия не са се провели поради пандемията. Те, обаче не са зачеркнати, а са само отложени. На 28 септември в централата на СОСЗР ще бъдат отбелязани 113 години от създаването на Столичната организация. През септември ще бъде тържественото честване на 100-годишнината от създаването на Строителни войски. Не е отпаднало намерението за провеждане на Национален събор на Клуба на офицерите и сержантите от запаса и резерва от бившите Войски на Министерството на транспорта и ВТУ „Тодор Каблешков“.

Клуб „ЗРВ“ подготвя отбелязването на Празника на Зенитно-ракетни войски. На 1 октомври се навършват 60 години от първия ракетен пуск, сложил началото на летописа на противовъздушната отбрана в Република България. Малко след това ще се честват 85 години от създаването на Бронетанковите войски в България. До тогава ще бъде реновиран и паметникът на танкиста в София.

Управителният съвет е дал мандат на ген. Стефанов да подпише Меморандум за сътрудничество с Асоциацията на жените адвокати. Целта е популяризиране дейността на двете сдружение, както сред офицерите, така и в юридическата общност. Предстоят съвместни съвместни културни и други прояви, както и участие в национални и международни проекти.