Курс за ученици от Професионалната гимназия по туризъм „Д-р Васил Берон” се провежда в НВУ

30.06.2020 г. Курс за ученици от Професионалната гимназия по туризъм „Д-р Васил Берон” се провежда в НВУ

 Otbrana.com

От 28 юни до 3 юли 2020 г. в Националния военен университет „Васил Левски” започна курс „Подготовка за изпълнение на задълженията по отбраната на страната и действия при кризи”. Участници в него са 20 ученици от Професионалната гимназия по туризъм „Д-р Васил Берон” във Велико Търново, съобщават от учебното заведение.
Курсът е практическо продължение на обучението по Начална военна подготовка в средните училища. Обучението се провежда от преподаватели и инструктори от НВУ „Васил Левски”. В продължение на пет дни участниците в курса ще усвояват знания и военни умения, които са част от учебния процес на курсантите във Военния университет. Разпределението на времето, битовото устройване и режимът на курсистите са също като на курсантите. Денят на курсистите започва с физзарядка, следва закуска и начало на учебните занятия.

Основните учебни дисциплини, които са заложени в учебната програма са изучаването на Устава за войсковата служба на въоръжените сили, строева, огнева, военно-инженерна подготовка; ядрена, химическа, биологична защита и екология; военно-медицинска подготовка, военна топография, тактическа и физическа подготовка; оцеляване и военно-лидерска подготовка.
В първия ден след посрещането им в Университета, обличането на военна униформа и преминаване на инструктаж за мерките за безопасност курсистите посетиха музея и храма „Свети Седмочисленици” на НВУ.

Утре предстои занятие по оцеляване, което ще се проведе в района на Учебен полигон Беляковец. Курсът ще приключи в петък, когато на успешно преминалите обучението ще бъдат връчени свидетелства.