Премиерът връчи бойното знаме на ген. Явор Матеев, командир на Специалните сили

04.07.2020 г.  Премиерът връчи бойното знаме на ген. Явор Матеев, командир на Специалните сили

 „Не дай боже нещо да се случи, войската, на която най-много разчитаме, са Специалните сили, които вършат най-много работа“, каза Бойко Борисов на ритуала, който се проведе тази сутрин в Пловдив.

Спирдон Спирдонов

В изпълнение на две заповеди на министъра на отбраната Красимир Каракачанов от 12 март 2020 г. днес в района на Командването и щаба на Съвместното командване на специалните операции (СКСО) в Пловдив бяха връчени бойно и представително знаме на новото формирование. Ритуалът по освещаването извършиха свещеници от БПЦ начело с Негово Високо Преосвещенство Пловдивския митрополит Николай. Платът на знамето бе прикован върху дръжката от премиера Бойко Борисов, министъра на отбраната Красимир Каракачанов, началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов и председателя на Комисията по отбрана ген. Константин Попов.  

Министър-председателят Бойко Борисов връчи бойното знаме на командира на СКСО генерал-майор Явор Матеев, а представителното бе връчено от министъра на отбраната Красимир Каракачанов. Ген. Матеев обеща да ги пази чисти и неопетнени. В края на церемонията със специален ритуал бе открита новата емблема на СКСО, която се намира на сградата на Щаба.  Официално беше открита и сградата на Командването, вече като Щаб на СКСО.

След като поздрави личния състав с връчването на знамената премиерът подчерта, че не е било лесно създаването на СКСО. Това е нова структура, продължи той, за която трябват бронирани машини и допълнително финансиране. Но това, което съм поел като ангажимент, го изпълнявам, каза министър-председателят. Даде пример, че вече са доставени 300 хиляди патрона. На 18 март, т.е. денят на създаването на Парашутната дружина през 1943 г., ще бъдат в новата сграда на полигона край Црънча. Той ги призова да тренират така, че да са живи и здрави и полезни за своите семейства. На медиите премиерът каза: „Не дай боже нещо да се случи, войската, на която най-много разчитаме, са Специалните сили, които вършат най-много работа.“

Връчването на знамената на Съвместното командване на специалните операции е акт, с които се преминава в поредния етап от развитието на българските Специални сили, то ще продължи и със създаването на още една група  на специалните сили в София, каза министър Каракачанов. Като началник на отбраната заставам зад Съвместното командване на специалните операции. Заставам зад думата „съвместно“, заяви началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов в своето приветствено слово.

Генерал-майор Явор Матеев определи този ден като паметен за Силите за специални операции на България. Той проследи героичния път на Парашутната дружина от 1943 г. и развитието на силите в следващите десетилетия. За постигнатия успех със създаването на СКСО и възможността да изпълняват поставените им задачи в интерес на опазване на националната сигурност и суверенитета на Република България той благодари на „политическото ръководство на страната,  на държавното ръководство, на политическото и военното ръководство на МО, на нашите партньори и съюзници, с които работим, на БПЦ, на Негово Високо Преосвещенство и на Пловдивската митрополия,  на кметствата и държавната власт в Пловдив“. Ген. Матеев благодари на министър-председателя за неговите лични усилия и за това, което правителстовото със своите решения и предложения до парламента направи за СКСО. За безрервната подкрепа ген. Матеев благодари на министър Каракачанов. Обръщайки се към адмирал Ефтимов, той декларира, че като пряко подчинено формирование на началника на отбраната, СКСО няма да пожали сили и средства и ще дава максимално обективна експертиза и предложения. Към ген. Попов думите на командира на СКСО бяха: „Благодарим, че като председател на Комисията по отбрана, а преди това като началник на отбраната, дадохте реален старт на тези реформи. Благодарим и на българския парламент, че гласува промените на закона.“ Без вяра няма победа, каза ген. Матеев, благодарейки за подкрепата и на дядо Николай. С думи на благодарност командирът на СКСО се обърна и към областното и общинското ръководство на Пловдив.

Командирът на СКСО генерал-майор Явор Матеев връчи плакет на Командването на министър-председателя, министъра на отбраната, началника на отбраната, председателя на Комисията по отбрана в 44-ото Народно събрание и г-жа Валентина Боцева, съпруга на предишния началник на отбраната генерал Андрей Боцев, в знак на признателност за съвместната им работа.

В ритуала участваха още депутати, командирът на командването на Специалните сили на САЩ в Европа и на специалните сили на съседни държави, командири на военни формирования, представители на местната и държавната власт и на военно-патриотичните организации.