Снощи бе зарята в Пловдив за празника на гарнизона

05.07.2020 г. Снощи бе зарята в Пловдив за празника на гарнизона

 Otbrana.com

Празникът на гарнизон Пловдив беше отбелязан снощи с тържествена проверка /заря/ с участието на представителни роти от Съвместното командване на специалните операции, 3-та авиобаза Граф Игнатиево и 24-та авиобаза Крумово от състава на ВВС, 110-ти логистичен полк и 91-ви инженерен батальон от състава на СВ, факлоносци от 2 зона за управление и наблюдение и представителния оркестър на ВВС и гарнизон Пловдив, съобщaвaт от СКСО.

Честванията на празника започнаха с шествие на блоковете по главната улица на гр.Пловдив от бул.“6-ти септември“ до площад „Централен“, където първо беше отслужена заупокойна молитва в памет на загиналите герои от Пловдивския гарнизон, след което бяха поднесени венци и цветя на паметника на военнослужещите, доблестно изпълнили воинския си дълг.

В 21:15ч. започна тържествената проверка /заря/, като строят беше приет от Председателя на 44-то Народно събрание госпожа Цвета Караянчева. Командващ тържествената проверка /заря/ беше командирът на 3-та група „Специални сили“ от състава на Съвместното командване на специалните операции подполковник Тодор Даков.

„Повече от 140 години, военните формирования от гарнизон Пловдив отстояват своята водеща роля в Българската армия. Паметно ще остане участието на Пловдивските полкове във войните за национално обединение на България“, каза в обръщението си генерал-майор Явор Матеев – началник на гарнизон Пловдив и командир на Съвместното командване на специалните операции. Той наблегна на важността и ролята на всяко едно формирование от гарнизона в архитектурата за национална сигурност на Република България.

 „За мен е чест да присъствам на празника на прославения Пловдивски гарнизон, чиято бойна биография е изпълнена с примери за героизъм, саможертва, любов към родината и изключителни стратегически решения, които намират своето достойно място в учебниците по военна история!“ С тези думи започна своето слово госпожа Караянчева. Тя припомни героичните подвизи на пловдивските воини и подчерта, че никакви идеологии и политически сметки не могат да изтрият признателността на поколенията. „Нека гордостта от подвизите от миналото, наравно с отличната подготовка за противодействие на съвременните рискови заплахи да ви дават сили и самочувствие. Военните формирования на Българската армия от Пловдивския гарнизон в лицето на Съвместното командване на специалните операции, 3-та авиационна база, 24-та авиационна база, 110-ти логистичен полк и 91-ви инженерен батальон, регионална служба „Военна полиция“, Военна болница – Пловдив, 2-ра зона за управление и наблюдение, Центърът за снабдяване, Военния съд и Военното окръжие с чест носят воинската служба за гарантиране на териториалната цялост, суверенитета и сигурността на Република България. Всички вие можете да казвате с основание всеки ден – аз съм достоен наследник на героите на Криволак! Аз съм достоен пазител на родината! България може да разчита на мен! България разчита на вас! Честит празник на Пловдивския гарнизон уважаеми воини и граждани на гр.Пловдив!“ завърши Председателят на 44-то Народно събрание госпожа Цвета Караянчева.

Гости на мероприятието бяха още кметът на община Пловдив господин Здравко Димитров, народни представители, съветникът по сигурност и отбрана на президента господин Стефан Годжевъргов, Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай, председателят на Общински съвет гр.Пловдив господин Александър Държиков, заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Димитър Илиев, заместник-командващият СКС генерал-майор Иван Лалов,    заместник-комаандирът на ВВС бригаден генерал Петьо Мирчев, командири на военни формирования от гарнизона, кметове на общини, представители на военно-патриотични съюзи, ветерани, офицери от запаса и резерва.

Тържествената проверка /заря/ завърши с празнични илюминации.

__________________________________________________________________

На този ден – 04 юли, през далечната 1938 година, тогавашните полкове от гарнизон Пловдив получават своите нови бойни знамена. На този ден, 82 години по-късно, Съвместното командване на специалните операции на Българската армия получи своето ново бойно и ново представително знаме на тържествена церемония, която се състоя от 09:30 ч. в щаба на командването на пл.“Съединение“ №1.