В Безмер: Среща на поколения военни пилоти

10.07.2020 г. В Безмер: Среща на поколения военни пилоти

 Полковник от запаса Божидар Борденяшки,

председател на СОСЗР-Сливен

По инициатива на полковника от запаса Николай Тодоров, председател на Областния управителен съвет на СВВБ - Сливен, се състоя среща на командването и летателния състав на авиобаза Безмер с ветерана-летец от Втората световна война Трифон Димитров Ковачев. Много сполучливо беше избрано времето за планирани тренировъчни полети. Ветеранът бе въведен в светая светих на летателната дейност и практика в авиобазата. Открояваше се подчертаното уважение и възхищение на нейния  командир полковник Милен Димитров, на състава от летателната ескадрила, провеждаща тренировъчните полети, на самите пилоти и инженерно-техническия състав към 99-годишния летец. Полковник Димитров дори гласно изрази това с думите „Бихме искали и ние след време да изглеждаме така бодри, с ясна памет и подвижни”. Да, ветеранът Трифон Ковачев по време на срещата действително оправда тези думи. Удивително бодро прекоси полоси и маршрути от Щаба до Командно-диспечерския пункт, централизираната стоянка и музея на авиобазата. Изкачи без почивка, с леко ускоряване на дишането многобройните стъпала до кулата за ръководство на полетите. Увлекателно, без да се натрапва, скромно и много искрено разказваше за първите си стъпки в авиошколата в Казанлък, за авиоорляка в Карлово, за първата си среща с капитан Димитър Списаревски, за старшините, които са го учили на летателно бойно майсторство, за командирите на авиозвената, спасили живота му при защитата на София, а в последствие и над Драва. Спомни си за летеца капитан Любен Кондаков от Сливен, повторил тарана на капитан Списаревски над днешния Благоевград. Разказа и за други сливенски летци, с които е служил щом разбра, че командира на ескадрилата майор Радостин Люцканчев е родом от Сливен. Отговори искрено и точно на въпросите на летците за тогавашната организация на изпълнение на бойните задачи, на техническите възможности на самолетите, на които е летял от 1943 г. до 1955 г., когато по собствено желание напуска армията, изрази мнението си за немската и руската организация и боен ред, подчерта необходимостта от задружно и безкористно поведение и отношение между летците, за да си сигурен и готов да прикриеш, да помогнеш при прихващане на своя колега, дори ако това застрашава живота ти. Топлота, а не високомерие трябва да има във взаимоотношенията между летците, подчерта ветерана. Разкри и тайната на своето дълголетие, въпреки нелеката професия на летец, а тя е че никога не е близвал алкохол.

От откровения диалог и разказаните от ветерана Ковачев ситуации и събития, завършили щастливо или не, се открои единодушно, гласно изразени принципи, които са били водещи както по време на войната преди 75 години, така и сега, а те са че всеки летец в своята летателна практика е имал свое изключително рисково преживяване, както и това никога да не се самозабравяш и поставяш своите възможности над тези на техниката.

През цялото време ветеранът и гостите бяхме обградени с внимание и искрено приятелство. Изразители на това бяха командирът полковник Димитров, неговия заместник подполковник Милков, а и не малка част от състава на базата. Предоставена бе възможността на летеца-ветеран да се докосне до съвременния самолет Су-25, да види изпълнението на различни фигури и маньовър по време на полетите, да види отблизо летателните костюми и ги сравни с неговия, представляващ дебело кожено яке и топли ботуши.

В музея на авиобазата ветеранът изрази възхищението си, че е направен добър опит да се обхване целия, вече близо 69 - годишен период от съществуването на авиобазата и мъката си, че не може същото да каже за неговата първа любов – Карловския 6-ти авиационен изтребителен полк.

С много трепет и вълнение ветеранът-летец Трифон Ковачев прие от полковник Димитров сувенирния комплект, разказващ за живота и дейността на авиобаза Безмер, заричайки се да ги покаже, а и да разкаже за преживяното на своите близки, внуци и правнуци.

Един ден и една среща, едно неповторимо емоционално преживяване, какво по-хубаво от това да се отбележи подобаващо 75-та годишнина от Победата над хитлерофашизма в Европа и да отправиш препратка към поколенията, призвани да пазят мира в този бурен и крайно противоречив свят.