Националната ни гвардейска част навърши 141 години. Честито!

12.07.2020 г. Националната ни гвардейска част навърши 141 години. Честито!

 Otbrana.com

На 30 юни или 12 юли /стар стил/ 1879 г. Софийска № 1 конна сотня  осъществява първия официален ескорт на български княз. При тържественото шествие по софийските улици, сотнята за първи път е предвождана от личния флаг на княз Александър І. За блестящото посрещане на българския държавен глава Първа конна сотня е определена с указ № 28 от 30.08.1879 г. за Собствен конвой на княза.

Днешната Национална гвардейска част е приемник на създадената през 1879 г. лична гвардия на княз Александър І Батенберг. Със създаване на държавата и встъпване в длъжност на новия княз възниква необходимостта от изграждане на специална военна част с охранителни и церемониални функции. Тогава изборът пада върху Софийска № 1 конна сотня.

 В своята история гвардейците имат 33-ма командири. Първият е ротмистър Александър Мосолов /1879-1883/, а дешният – полковник Кончо Иванов, който заема тази длъжност от 2019 .

Гвардейски ценности:

Вярност: Да се спазва Конституцията на Република България и се изпълняват безпрекословно законите, уставите и заповедите на командирите. Да се съхранят утвърдените духовни ценности.
Храброст: Безстрашно да се защитават целостта и независимостта на страната и интересите на народа.
Дълг и чест: Да се приема заповяданата мисия и нейното изпълнение като лична отговорност. Да не се нарушават общоприетите правни и морални норми.
Безкористна служба: Да се поставя успеха и благото на Родината, народа и останалите военнослужещи над собственото благополучие и интереси.
Достойнство: Безупречно да се изпълняват воинските задължения и да се служи за пример в обществото.

Принципи на гвардееца:

- Аз съм гвардеец – един от защитниците на 13-вековното ни Отечество. Служа във формирование - символ на българската държава.
- За защитата на Отечеството и просперитета на своя народ не бих пожалил и живота си.
- Горд съм, че служа в армия без пленено бойно знаме. Стремя се да множа нейните успехи и да славя името й.
- Пазя авторитета на държавата, честта и достойнството на всички хора.
- Изпълнявайки воинския си дълг се ръководя от традиционните гвардейски ценности. Нося пълна отговорност за всички свои действия.