Бригаден генерал Стоян Шопов бе отличен с орден „Св. апостол Крап“ за 50-годишния си юбилей

18.07.2020 г. Бригаден генерал Стоян Шопов бе отличен с орден „Св. апостол Крап“ за 50-годишния си юбилей

 Той бе удостоен и с престижното звание „Почетен член на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва“. Отличието връчи председателят на Областния съвет на СОСЗР в Стара Загора полковник от запаса Стефан Пенев.

Otbrana.com

По случай 50-годишния си юбилей, Командирът на 2 Тунджанска механизирана бригада бригаден генерал Стоян Шопов беше удостоен от Старозагорския митрополит Киприан с орден „Свети апостол Крап І степен” и почетна грамота за особени заслуги към Българската православна църква и респективно към Старозагоската епархия. Той получи и икона на Свети Стефан. Орденът е учреден през 2017 година с решение на Светия синод на Българската православна църква по предложение на Старозагорския епархийски съвет. Връчването на отличието се извърши на тържествено строяване на 13.07.2020г. в района на щаба на бригадата , съобщават от бригадата.

В тържествената церемония участваха областният управител на област Стара Загора Гергана Микова, секретарят на община Стара Загора Делян Иванов, директорът на ОД на МВР старши комисар Стоян Стоянов, директорът на ТД „Национална сигурност” Георги Георгиев, началникът на РД “ПБЗН” комисар Стоян Колев, ректорът на Тракийски университет доц. Добри Ярков и директорът на Регионален исторически музей Петър Калчев.

В знак на признателност и уважение към бригаден генерал Шопов, както и за ползотворната съвместна дейност между институциите и формированията от 2 Тунджанска механизирана бригада, представителите на местните институции, командири и началници на военни формирования от Въоръжените сили връчиха на Командира на бригадата множество грамоти, награди и поздравителни адреси.

По-късно през деня към приветствията и поздравите се присъединиха председателите на Областен съвет и Общински съвет на СОСЗР, които връчиха грамота за удостояването на бригаден генерал Стоян Шопов със званието почетен член на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва.

Командирът на 2 Тунджанска механизирана бригада благодари на всички свои гости за уважението и честта, която са му оказали, както и за искрените пожелания, които получи за своя юбилей.