John Cockerill Defense разработва нова лека бойна станция CLWS с 25 mm оръдие

24.07.2020 г. John Cockerill Defense разработва нова лека бойна станция CLWS с 25 mm оръдие

 Otbrana.com

Белгийската отбранителна компания John Cockerill Defense разработва нова лека бойна станция CLWS, оборудвана с 25-милиметрово оръдие. Новият продукт на компанията е създаден за интеграция с леки бронирани машини (LAV) с тегло между 8 и 10 тона, макар че може лесно да бъде инсталиран и на по-тежки платформи. Леката бойна станция е проектирана като най-оптимално решение при изпълнение на  разузнавателни и бойни мисии.

CLWS е напълно модулна - както механично, така и електронно, като по този начин John Cockerill е в състояние лесно да я адаптира към нуждите на клиента. Електронната архитектура на бойната станция се основава на стандарта NVGA (NATO Generic Vehicle Architecture). Това позволява лесно интегриране както на предупредителни системи за облъчване с лазер и детектори за обстрелване с оръжие, така и на различни видове комуникационни системи или други сензори. Системата за насочване на ракети ще остане отделена от мерника за насочване на оръдието.

CLWS е лесна за инсталиране на всяка платформа, тъй като може да бъде поставена на мястото на стандартен люк, като проникването вътре в машината е минимално. Интерфейсът човек-машина е доста близък до този на леките RCWS, състоящ се от екран с интегриран компютър и джойстик. Опцията за презареждане на основното въоръжение отвътре позволява на екипажа да работи по-дълго време, без да се излага на огъня на противника.

„CLWS запълва нишата между дистанционно управляемата оръжейна станция (RWS) и стандартния купол. С възможността да се презарежда под броня, CLWS позволява на по-малките леки машини да имат огнева мощ на много по-големите бойни машини на пехотата. Тази лека система е подходяща за  борда на всяка разузнавателна машина и за специални операции“, заяви Беър Мидкиф, вицепрезидент маркетинг и продажби за Централна и Източна Европа на John Cockerill Defense.

CLWS може да бъде въоръжена с оръдие M242 Bushmaster, стрелящо с 25 × 139 mm снаряд или еквивалентно оръжие от други производители, което дава на леките бронирани машини (LAV) огнева мощ, обикновено достъпна само за много по-тежки машини. Това позволява да се направи скок в оборудването от оръжие за отбрана (най-често 12,7 mm картечница) към бойно оръжие. Напълно стабилизираният купол може да бъде въоръжен с оръдие със снаряди 30 × 113 като Northrop Grumman M230LF или еквивалент на други производители.

Станцията CLSW може да бъде оборудвана със спомагателно оръжие, обикновено 7,62 mm картечница, инсталирана отляво на основното въоръжение, както и с противотанкови ракети като ALCOTAN, MMP или Spike. Има възможност и за монтиране на 70-милиметрова ракетна установка, която може да оперира с ракети, подходящи за по-голям обсег на действие. Те могат да бъдат и основно въоръжение в ракетната версия на CLWS.

John Cockerill Defense си сътрудничи с партньори при разработването на CLSW. По-рано тази година белгийската компания обяви и своето сътрудничество с естонския производител Milrem Robotics - Robotic Combat Vehicle Type-X със защитена оръжейна станция от второ поколение Cockerill Gen. II (CPWS II). John Cockerill Defense също разширява продуктовата си гама с нов купол 1030, който ще бъде демонстриран през 2021 г. Новият купол 1030 ще има оптимизиран дизайн, подходящ за операции, които изискват въоръжение със среден калибър.

 

***

За John Cockerill Defense

John Cockerill Defense предлага многофункционални оръжейни системи, с голяма огнева мощ, за леки и средни бронирани бойни машини, както и всички свързани с тях услуги: симулаторни системи Agueris®, техническа асистенция, поддръжка, поддържащи и основни ремонти, развитие на способностите и модернизация по време на жизнения цикъл. Системите на John Cockerill Defense могат да бъдат интегрирани успешно във всички видове бронирани машини. Оръжейните системи на куполите Cockerill® са проектирани така, че да могат да покрият широк спектър от калибри - от 25 mm до 120 mm. Те съчетават голяма огнева мощ и леко тегло, гарантиращи отлични експлоатационни качества, високо ниво на защита и възможности за транспортиране по въздух. Оръжейните системи на John Cockerill Defense са модулни и са проектирани да се развиват при умерени разходи, според изискванията на потребителите.

Компанията работи с твърдото убеждение, че образователните и тренировъчни програми също са от решаващо значение за съвременните въоръжени сили. Паралелно със симулаторните системи Agueris®, John Cockerill Defense разработва и предлага широк спектър от финансово ефективни тренировъчни програми с най-високо качество. Симулаторите Agueris са идеалното решение за придобиване на технически умения за управлението на оръжейни системи и превозни средства във всеки контекст или ситуация, както и за разработване на тактически ръководства, така че въоръжените части да реагират адекватно в широк спектър от оперативни ситуации. Agueris също така помага на крайните потребители да използват силата на симулацията, като развиват своите екипи за подпомагане, поддръжка и техническо обслужване.

John Cockerill Defense покрива целия процес по проектиране, разработване, въвеждане в експлоатация и поддръжка през целия жизнен цикъл на оръжейните системи с марката Cockerill®. Комплексният професионален подход оптимизира разходите на клиентите в рамките на жизнения цикъл на оборудването.

Компанията работи в региони от целия свят - Белгия, Бразилия, Франция, Индонезия, Полша, Саудитска Арабия, ОАЕ, Испания, САЩ и Сингапур.

За повече информация: www.johncockerill.com/defense