На голямо тържество в гр. Искър наградиха столетник ветеран от Втората световна война

30.07.2020 г. На голямо тържество в гр. Искър наградиха столетник ветеран от Втората световна война

 Otbrana.com

Съгражданите на ветерана от Втората световна война столетника дядо Мико Вацин, както всички в Искър наричат Димитър Горанов Пенковски, организириха днес голямо тържество за своя юбиляр. То се проведе пред сградата на Общинска администрация-гр.Искър.

Фронтовакът, който е участвал в последната война преди и след 9 септември 1944 г., е удостоен със заповед на министъра на отбраната Красимир Каракачанов с юбилеен медал „75 години от Втората световна война“. Отличието връчи Иво Антонов, директор на дирекция „Социална политика и политика по военно-потриотично възпитание“ в МО, който поздрави юбиляра.

В тържеството участваха още заместник-областният управител на област Плевен Татяна Божинова, кметът на Община Искър Валентин Йорданов, председателят на Областната организация на Съюза на ветераните от войните на България полковник от запаса Иван Смарандов и други членве на ръководството на сдружението, както и почетен караул от курсанти от ВВВУ „Г. Бенковски“. Кметът награди с плакет юбиляра. Поздравителни адреси и награди имаше от централното и областното ръководство на Съюза н ветераните от войните на България.

Бяха поднесени венци и цветя пред паметника в града на загиналите във войните от името на министъра на отбраната, областния управител, кмета, Съюза на ветераните от войните на България, близки и роднини. Столтникът Димитър Пенковски лично поднесе цветя на признателност на паметника на загиналите си другари.   

Организаторите са подготвили и специален поздравителен концерт.

Димитър Пенковски изпълни столетие на 28 март тази година, но заради противоепидемичните мерки тържеството не беше възможно да се състои тогава.

Столетникът се радва на двама сина, четирима внуци и осем правнуци. За своите 100 години той е запазил високия си дух и чувството за хумор.