Полк. Иван Бончев с много поздравления, отличия и подаръци на своя стотен рожден ден

31.07.2020 г. Полк. Иван Бончев с много поздравления, отличия и подаръци на своя стотен рожден ден

Спирдон Спирдонов

За около час ул. „Съединение“ в Шумен беше затворна. Причината не бяха протести. Днес навърши 100 години почетният гражданин на Шумен, ветеранът от Втората световна война, почетният председател на Областната организация на Съюза на ветераните от войните на България (СВВБ) полковник от запаса Иван Бончев. Церемонията под балкона на рожденика започна с „Марш на ветераните“. Тържествено слово за юбиляра произнесе председателят на Областната организация на СВВБ полковник от запаса Мишо Йорданов. В чест на столетника прозвуча и „Многая лета“.

Десетки бяха шуменци, който с цветя, поздравителни адреси и подаръци дойдоха да поздравят бай Иван, както го наричат те. Във видимо добро здраве и настроение полк. Бончев поздрави  от балкона всички, които бяха дошли, пожела им здраве и дълголетие, специално благодари на полк. Мишо Йорданов за организирането на юбилейното честване.

Със заповед на министъра на отбраната Красимир Каракачанов полк. Иван Бончев бе удостоен с юбилеен медал „75 години от Втрата световна война“, грамота и поздравителен адрес. Юбилярът получи плакет, грамота и поздравителе адрес от името на председателя на СВВБ доц. д-р Иван Сечанов и от ръководството на Областната организация на Съюза. Поздравления, паметни подаръци и цветя столетникът получи от  кмета на Шумен Любомир Христов, председателя на Общинския съвет Красимир Минчев, зам. областният управител Петко Шаренков (тримата офицери от запаса), общински съветници, общественици и приятели на Иван Бончев. Впечатляващо бе вниманието от страна на Българската армия. От името на командира на Сухопътни войски генерал-майор Михаил Попов и началника на гарнизона полковник Добромир Добрев поздравтелни адреси обяви подполковник Стефан Ангелов, заместник-командир на военно формирование 34200. Приветствия имаше от заместник-декана на факултет „Артилерия, ПВО и КИС“ полковник Дилян Марков, началникът на Военното окръжие подпоковник Георги Георгиев, който предаде и поздравителните адреси на народните представители от 30-и МИР Шумен, включително д-р Нигяр Джафер - заместник – председател на 44-тото Народно събрание; подполковник Бисер Костов от вонното формирование в с. Радко Димитриево, председателят на дружество „Военноинвалид“ Стефан Димчев, представители на СОСЗР, Асоциацията на българските миротворци, ДВА, читалище „Тодор Петков“ и много други.

На тържеството бе обявено решение на Изпълнителното бюро на Централния управителен съвет на СВВБ и заповед на председателя за удостояване с юбилеен медал „75 години от Победата над фашизма“, учреден от Съюза, на шуменци с принос за отбелязване на тази годишнина. Отличените са подполковник Георги Георгиев – началник на ВО-Шумен и заместник-председател на СВВБ-Шумен; Петранка Маринова – касиер-секретар на Областната организация и ръководител на певческа формация към Областната организация; Малуш Малушев – председател на Областната ревизионна комисия; Стойчо Стойчев – завеждащ протокола на Общината; Пламен Петров – директор на БЧК-Шумен; Любомир Христов – кмет на Община Шумен  и Мишо Йорданов – председател на Областната организация на СВВБ в Шумен.

 

 

***
Иван Бончев Иванов е роден на 31 юли 1920 година в с.Тича, Сливенски окръг. Учи в родното си село и в Котел, завършва школа за запасни офицери в София и е на стаж в артилерийски полк в Самоков.
По-късно следва задочно висше образование Икономика на строителството във ВИНС-Варна, както и различни квалификационни курсове, свързани с военната му подготовка като професионален военен и административен ръководител.
В Българската армия служи като мобилизиран запасен офицер, след което остава на щатна служба като офицер в Самоковския артилерийски полк, Министерство на народната отбрана и Военното артилерийско училище в София и Шумен до края на 1955 г., когато преминава в запаса като подполковник, а сега полковник, оставил след себе си 13 военни години, особено важна от които е 1944 като участник в Първата фаза на Отечествената война, като командир на артилерийски взвод.
До 1970 година заема различни длъжности за по няколко години, но с всяка една се справя достойно и заслужа доверието на съгражданите си.
В продължение на 13 години е секретар на Градския народен съвет в Шумен като в историята на Общината това е най-дългогодишният служител на тази длъжност.
В продължение на 20 години е избран за общински съветник, което е друг рекорд в шуменската община.
Член е на настоятелството на читалище “Тодор Петков” повече от 30 години, той е един от главните организатори на походи по бойния път на шуменци в Унгария, както и активен събирател на материали за Шумен и шуменския гарнизон. Главният инициатор е за създаване на войнишкия паметник в Шумен, открит през 1994 година, заради което той е отличен с Наградата на Шумен за 2000 година.
Иван Бончев е един от основателите на Съюза на ветераните от войните в Шумен и областта, дългогодишен председател на Областния съвет и член на Централния съвет на същия съюз. Почетен гражданин на Шумен от 2005 година. Има син и дъщеря, трима внуци и петима правнуци.