С военен ритуал почетоха Войводата Хаджи Димитър

01.08.2020 г. С военен ритуал почетоха Войводата Хаджи Димитър

 Otbrana.com

Днес военнослужещи от 61 Стрямска механизирана бригада – Карлово почетоха с ритуал по полагане на венци и цветя героичната гибел на видния български революционер Хаджи Димитър на гроба на Войводата в местността „Кадрафил” над с. Свежен, община Брезово, съобщават от формированието.

152 години след героичната му гибел, все още в сърцето на всеки родолюбив българин отекват последните стъпки на Хаджи Димитър и неговите четници към безсмъртието, а личността му предизвиква възхищение и възторг.

В знак на признателност и преклонение пред подвига на Хаджи Димитър на ритуала присъстваха г-н Христо Енков – кмет на община Брезово, народни представители, бригаден генерал Деян Дешков – командир на 61-ва Стрямска механизирана бригада, г-н Иво Антонов – директор на дирекция „Социална политика и политика по военно-патриотично възпитание” в Министерството на отбраната, господин Николай Цветков – заместник-кмет на община Карлово, г-жа Галина Христева – кметски наместник на село Свежен, професор доктор Пламен Павлов от Великотърновски университет "Св. Св. Кирил и Методий", жители на с. Свежен, родолюбиви организации и граждани.

Представители на Българската православна църква отслужиха заупокойна молитва на гроба на героя.

След поднасяне на венци и цветя в памет на загиналите, с историческа възстановка на битката от старопланинския връх Бузлуджа, изпълнена от сдружение „Хайдути”, присъстващите се потопиха в съдбовните събития от последното сражение на Хаджи Димитър и неговите съратници.

Снимки: Старшина Валери Савов