Наградиха военнослужещи, които участваха в мисия в Афганистан

04.08.2020 г. Наградиха военнослужещи, които участваха в мисия в Афганистан

 „Тази мисия бе изпитание за духа и волята ви. В условията на усложнената от пандемията COVID обстановка показахте висока дисциплинираност и професионализъм, каза, обръщайки се към военнослужещите от Групата за комуникационно-информационна поддръжка от състава на Националния мобилен модул по КИС (DCM-F), командващият СКС генерал-лейтенант Любчо Тодоров.

Otbrana.com

 „Можете да се гордеете, че активно участвахте в мисията на НАТО в Афганистан, и допринесохте за придобиването на безценен опит и рутина за бъдещото доразвиване и усъвършенстване на способностите за осигуряване на комуникационно-информационна поддръжка, както на Националния модул, така и на Българската армия като цяло.

Тази мисия бе изпитание за духа и волята ви. В условията на усложнената от пандемията COVID обстановка показахте висока дисциплинираност и професионализъм, свидетелство за което са и високите оценки получени от командващият на операцията генерал Остин Скот Милър и от заместник-началникът на щаба на операцията полковник Арон Френч.”

 С тези думи днес командващият на Съвместното командване на силите генерал-лейтенант Любчо Тодоров приветства завърналите се от участие в мисията на НАТО за подготовка, съветване и подпомагане „Решителна подкрепа” (Resolute Support) в Афганистан, военнослужещи от Групата за комуникационно-информационна поддръжка от състава на Националния мобилен модул по КИС (DCM-F). Тържествената церемония се проведе във военно формирование 28860-Горна Малина с посрещане на бойното знаме на формированието и слово на командира на Мобилната КИС – полковник Орлин Гърков, съобщават от СКС.

  „Обръщам се към военнослужещите завърнали се от Афганистан за да им благодаря за високото и достойно представяне на родината ни зад граница и между страните партньори от НАТО. За мен, като командир, е много важно, че всички се завърнаха живи и здрави в домовете си за радост на семействата и всички нас”, подчерта в словото си полковник Гърков и поздрави с „добре дошли на родна земя” военнослужещите от Групата.

 „Преди почти седем месеца, точно на този плац и на тази трибуна дадох обещание, че ще дадем всичко от себе си, за да изпълним в пълен обем поставените ни задачи по осигуряване на комуникационно-информационна поддръжка в щаба на мисията на НАТО в Афганистан Решителна подкрепа, като по този начин защитим името на Българската Армия. Смея уверено да потвърдя, че тези мои думи бяха спазени. Атестат за това са и високите оценки, които ни бяха поставени лично от командващия на операцията в Афганистан Генерал Милър.”, каза командирът на Групата за комуникационно-информационна поддръжка от състава на Националния мобилен модул по КИС (DCM-F) капитан Ивайло Мараченски. Той изказа благодарност на ръководството на Съвместното командване на силите за цялостната подкрепа по време на подготовката, осигуряването и ежедневната поддръжката по време на мисията.

 Основна задача на българските специалисти от DCM-F бе свързана с изпълнението на задачи по осигуряване на комуникационно-информационна поддръжка на щаба на мисията “Решителна подкрепа” и изграждането и поддръжката на видео-телеконферентната комуникация и преносната кабелна среда.

За успешното приключване на мисията и изпълнените в пълен обем задължения и задачи военнослужещите от модула бяха наградени от името на министъра на отбраната и от командващия на Съвместното командване на силите. Наградите връчи генерал-лейтенант Любчо Тодоров.

 Отец Георги отслужи благодарствен молебен за благополучното приключване на мисията и завръщане на нашите военнослужещи.

 На церемонията присъстваха още офицери от СКС, кметът на община Горна Малина инж. Ангел Жиланов, и военнослужещи от Мобилната КИС.