141 курсанти от випуск „Добруджански – 2020 “ получиха дипломи и лейтенатски пагони

09.08.2020 г. 141 курсанти от випуск „Добруджански – 2020 “ получиха дипломи и лейтенатски пагони

 Спирдон Спирднов

Завърши и последното връчване на дипломи и офицерски пагони за тази година във висшите военни училища. 141 са курсантите, които приключиха успешно обучението си в НВУ „Васил Левски“, ВВВУ „Георги Бенковски“ и ВВМУ „Никола Йонков Вапцаров“ и получиха лейтенантски пагони.   Випускът носи името „Добруджански“ по повод 80 години от мирното завръщане на Южна Добруджа към Майка България с Крайовската спогодба  (7 септември 1940 г.), което стана благодарение на героизма и себеотрицанието на Българската армия, дипломация и държава.

През настоящата учебна година

НВУ „Васил Левски“

завършиха 91 курсанти, обучавани по 15 военни специализации. На всички тях бе присвоено първо офицерско звание „лейтенант”. Те получиха и образователно-квалификационна степен „бакалавър” по военна и гражданска специалност. Първенец на випуск „Добруджански” е лейтенант Давид Енчев -специализация „Разузнаване”. Той завърши със среден успех от курса на обучение „Отличен 5.77“ и от държавните изпити „Отличен 6.00“. Получи дипломата и пагоните си лично от президента ген. Румен Радев и бе награден със сабя от министъра на отбраната Красимир Каракачанов. Своите свидетелства заслужиха и 83-ма кадети от Професионалния сержантски колеж. Отличник на випуска в дневната форма на обучение е младши сержант Стефан Хаджидимов, а в задочната форма - младши сержант Мария Танева. Те бяха отличени от заместник-началника на отбраната генерал-лейтенант Димитър Илиев.

Първият випуск на възстановеното

ВВВУ „Г. Бенковски“

се състои от 28 души (8 жени и 20 мъже). Те са влезли като курсанти във факултет „Авиационен“ на НВУ „Васил Левски” и завършиха като лейтенанти от ВВВУ „Г. Бенковски” - Долна Митрополия. Министър Каракачанов награди първенеца на Випуск „Добруджански” във ВВВУ пилота Владимир Тасков (с успех от следването „Отличен 5.99“ и от държавните изпити „Отличен 6.00“). От шест специализации, в четири първенци по успех са жени: Виктория Уручева, Магдалена Манева, Мария Видева и Полина Петкова. Випускът завърши със среден общ успех „Отличен 5.50“. Випускниците ще служат в авиобазите в Граф Игнатиево, Безмер, Крумово, Долна Митрополия, един от тях - във ВВВУ „Г. Бенковски” и един в системата на МВР. Във Випуск „Добруджански” се дипломираха 3-ма кадети и 2-ма ефрейтори кадети от Професионалния сержантски колеж към училището, които след обучението си се завръщат на постоянните си работни позиции във формирования на ВВС.

Дипломи и лейтенантски пагони получиха 22 курсанти, завършили петгодишния курс на обучение във

ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“

по специалността „Организация и управление на военни формирования на тактическо ниво от ВМС“ със специализации „Корабоводене за ВМС“, „Военноморски комуникационни и радиотехнически системи“ и „Корабни машини и механизми“. Общо 10 са отличниците на випуск „Добруджански“. Първенец на випуска е курсант мичман Атанас Цветков с общ успех „Отличен 5.87“. Той бе награден от министъра на отбраната. Първенци в отделните специализации са курсант мичман Георги Петров (завършил „Корабоводене за ВМС“), курсант мичман Виктория Станева (завършила „Военноморски комуникационни и радиотехнически системи“) и курсант мичман Георги Стамов (завършил „Корабни машини и механизми“).
По традиция връчването на първите офицерски пагони на випускниците на Морското училище съвпадна с кулминацията в честванията на празника на Военноморските сили. През тази година по повод 141-ата годишнина от създаването на ВМС и 50-ата годишнина от създаването на Морския специален разузнавателен отряд военнослужещи от ВМС демонстрираха бойни способности.

В парка на

Военна академия „Г. С. Раковски“

на тържествен ритуал  своите дипломи получиха 12 офицери от Випуск „Добруджански – 2020” – I-ва смяна. Офицерите-випускници са от специалност „Стратегическо ръководство на отбраната и въоръжените сили“ (СРОВС), т.е. от т.нар. Генерал-щабен факултет. Всички завършват с отличен успех. Двама от тях са от Република Северна Македония, а други двама - от Китайската Народна Република.  Осемте български офицери са полковник доц. д-р Николай Стоянов, полковник Станимир Йорданов, подполковник Евгени Черногорски, полковник Георги Крайнов, подполковник Емил Томов, подполковник Калоян Василев, полковник доц. д-р Галин Иванов и подполковник Николай Кебапкчиев. Първенец на випуска е полковник доц. д-р Николай Тодоров Стоянов, с успех „Отличен 6,00“, който е заместник-директор на Институт по отбрана „Професор Цветан Лазаров”. Със заповед на министъра на отбраната Красимир Каракачанов той бе награден с кортик за Сухопътни войски, парична сума и книга с историческа тематика. Връчването бе лично от министър Каракачанов. Дипломи получиха и 59 студенти, които се обучаваха в професионални направления „Национална сигурност“ и „Психология“ в 9 различни специалности. Академичният състав на се увеличи с 4 доценти. Своите дипломи ще получат и 4 докторанти, успешно защитили дисертационен труд за придобиване на образователна и научна степен „Доктор”.