11 август – датата, която променя историята ни

11.08.2020 г. 11 август – датата, която променя историята ни

Otbrana.com
11 август 1877г. е един от най-драматичните и кървави дни в българската история. Тогава се състои решителната битка за Шипка, която предопределя изхода от войната и бъдещето на България. След боевете за Стара Загора Сюлейман паша насочва войската си (27 000 редовна войска - без башибозука, и 34 оръдия) към Шипченския проход.

Придвижването на турските войски остава неизвестно за руското командване, което очаква врага на друго място. Този хитър ход накланя везните в полза на поробителя. Още призори турците откриват артилерийски огън по цялата позиция. Около 10 ч. османците получават подкрепление. Към обяд всички турски атаки са отбити, но положението остава тежко. Патроните и снарядите са на привършване.

Към 17 ч. настъпва критичният момент. В боя се включват всички, дори и тежко ранените. Страх обхваща турците, когато срещу тях полетяват трупове. В точния момент редиците на ген. Радецки идват в помощ на защитниците, които със сетни сили задържат върха. Вследствие на всичко това, Шипка е спасена, а армията на Сюлейман паша не успява да се съедини с войските на Мехмед Али паша и да подпомогне Осман паша.