67 нови курсанти прие ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“

14.08.2020 г. 67 нови курсанти прие ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“

 Днес бъдещите офицери официално прекрачиха прага на Морско училище.

Otbrana.com

67 младежи и девойки се вляха в курсантските редици на Висшето военноморско училище (ВВМУ) „Н. Й. Вапцаров“ във Варна. Днес бъдещите офицери официално прекрачиха прага на Морско училище, съобщава Пресцентърът на МО.
Церемонията по тържественото приемане се състоя пред паметника на патрона на училището Никола Вапцаров. Приветствени слова отправиха зам.-началникът по административната част и логистиката капитан I ранг Емил Йорданов, и началникът на МБАЛ – Варна към ВМА полковник проф. Ивайло Въжаров. От името на родителите поздравление отправи Анета Мартинова – майка на един от курсантите. Младежите и девойките бяха запознати със своите командири, а след церемонията получиха униформите си.
На 19 септември 2020 г. предстои курсантите да положат военна клетва. Дотогава те ще получат базова военна подготовка, която включва физическа и строева подготовка, обща тактика и обучение по дисциплините: „Огневи системи и теория на стрелбата“, „Основи на военното право и нормативната уредба на въоръжените сили“ и „Ядрена, химическа, биологична защита и екология“.
Новите курсанти ще се обучават в специалността „Организация и управление на военните формирования на тактическо ниво“ в следните специализации: „Корабоводене за ВМС“, „Корабни машини и механизми за ВМС“, „Военноморски комуникационни и радиотехнически системи“, „Кибероперации“, „Мехатроника“, „Военноморска логистика“ и „Военен лекар“.