ГЕРБ не искат наборна военна служба

17.08.2020 г. ГЕРБ не искат наборна военна служба

 Красимир Каракачанов прави пореден опит да я въведе.

Спирдон Спирдонов

Както вече стана ясно на всички, ПГ на ГЕРБ внесе в парламента проект на нова Конституция на Република България. Запазени са досегашните текстове за въоръжените сили: „Въоръжените сили гарантират суверенитета, сигурността и независимостта на страната и защитават нейната териториална цялост. Дейността на въоръжените сили се урежда със закон.“

Очевидно е, че вносителите не са чули първите реакции на коалиционните си партньори от „Обединените патриоти“ и по-скоро от ВМРО. „И тъй като през 2008 г. Тройната коалиция в лицето на БСП, ДПС и НДСВ промени Конституцията и премахнаха наборната военна служба, съм безкомпромисен, че тя трябва да се възстанови. Трябва да поправим една глупост и да започнем отново да възпитаваме българската младеж в родолюбие и ценности. Това е част от пътя да отдалечим децата си от вредното влияние на джендър идеологията. Връщането на наборната военна служба е още един акт, чрез който държавата ни ще гарантира своята сигурност и бъдеще в сложната геополитическа обстановка.“ Това писа в профила си във Фейсбук министърът на отбраната  и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов по повод искането от премиера Бойко Борисов за свикване на ВНС и за промени в Конституцията.

Впрочем не само ГЕРБ са против идеите на ВМРО. На 14 септември 2016 г. още на първо гласуване бе отхвърлен законопроектът на Красимир Каракачанов и негови колеги за промяна на Закона за отбраната и Въоръжените сили, с който се въвеждаха различни форми на наборна служба. Предвиждаше се лицата от мъжки пол, навършили 19 години, да служат 6 месеца, а тези, които не отговарят на изискванията да преминават алтернативна гражданска служба от 12 месеца. Тогавашният министър на отбраната Николай Ненчев от второто правителство на Бойко Борисов бе категоричеен, че тези предложения не са целесъобразни. Дори приведе финансови разчети, според които наборникът е по-скъп от професионалния войник. Сегашното правителство от кумова срама пред по-малкия коалиционен партньор сложи нещо такова в управленската си програма, но се огрании само до дебат за необходимостта от връщане на наборната военна служба. На практика зад тази идея, освен ВМРО, застанаха само няколко военно-патриотични организации, като СОСЗР и Съюза на военонинвалидиите и военнопострадалите, които на различни форуми изразяваха такива позиции.

По всичко личи, че при тази политическа конфигурация е много трудно да се реализират идеите на ВМРО и на няколко неправителствени организации. Остава акцентът да се постави върху професионалните военнослужещи. Изходът е в чувствителното повишаване на социалния им статус. Т.е. на заплатите, защото повишаването им с по 10 процента през последните през последните три години не решава проблема. В резултат на последните решения на правителството, с които бяха рязко вдигнати заплатите на служители в държавната администрация, на учители и полицаи, възнагражденията на военните отново изостанаха. Надеждите, че ще видим решения в Стратегическия преглед на отбраната, засега не се сбъдват, защото той бе отложен във времето. Не е ясно дали ще се случи изобщо в съществуващата непредсказуема политическа обстановка у нас.  Така че дебатът „за“ и „против“ наборната военна служба се отлага за други времена.