Подводничарите с награди за празника

18.08.2020 г. Подводничарите с награди за празника

 Otbrana.com

Днес по случай 66-та годишнина от създаването на Осми отделен дивизион подводни лодки и възстановяването на подводното плаване, бяха положени венци и цветя на паметника на подводничарите посветили живота си на бойната слава на родината, намиращ се в пункт за базиране Варна.  Празникът на подводничарите продължи в района на фирма „Инхом“- гр. Белослав  с  военен ритуал по тържественото откриване на подводница С-84 (1985 г.) „Слава“ от проект 633, като музеен експонат, съобщават от ВМС.

Представителите на Варненската и Великопреславска митрополия, протойерей Живко и йерей Иван осветиха подводната лодка-музей. С предметни награди бяха отличени заслужили подвоничари - ветерани.

На откриването присъстваха господин Иван Портних - кмет на община Варна, капитан I ранг Камен Кукуров - началник на Щаба на Военноморските сили, господин Иво Антонов - директор на дирекция ,,Социална политика и политика по военно-патриотично възпитанвие в Министерство на отбраната; капитан I ранг о.з. Станко Станков - председател на Съюза на подводничарите в Република България, вицеадмирал от запаса Петър Петров - председател на Областната организация на СОСЗР във Варна, господин Данко Калчев - собственик на фирма „Инхом“, ветерани подводничари и др.