Нов проект на ЕС в сектора на отбраната позволява поразяване на целта чрез съвместно насочване

19.08.2020 г. Нов проект на ЕС в сектора на отбраната позволява поразяване на целта чрез съвместно насочване

 Белгийската отбранителна компания John Cockerill Defense е сред избраните за участие в революционния проект като част от широк консорциум между компании, академични структури и институти от отбранителния сектор. Компанията си сътрудничи с френския производител на бронирани машини Nexter за съвместно предложение за модернизиране на българските сухопътни войски, предлагайки модерни, съвместими с изискванията на ЕС отбранителни способности и обширен промишлен план базиран на местно производство и партньорство.

Otbrana.com

Стартира нов проект, финансиран от Европейския Съюз, като част от Европейската програма за промишлено развитие в областта на отбраната (European Defence Industrial Development Programme, EDIDP), обединявайки 13 партньора и подизпълнителя от 5 различни държави членки. Участниците ще разработват нова способност за ракетната система MMP, която ще бъде уникална за сухопътните войски, съобщават от белгийската компания John Cockerill Defense.

Проектът се казва LynkEUs и ще бъде фокусиран върху разработването на технологии за изстрелване на ракети извън зоната на пряката видимост (BLOS), използвайки въздушни и наземни роботизирани средства за наблюдение. Проектът ще бъде координиаран от MBDA, водещ европейски производител на ракети и ракетни системи.

Благодарение на проекта LynkEUs, се посочва в съобщението, европейската индустрия ще направи голяма стъпка напред, в посока към истинска независимост с прецизно насочване BLOS, използвайки съвместно насочване. С други думи, няма да е нужно да виждате целта директно, за да може да я атакувате. LynkEUs ще предостави възможността да се идентифицират и тестват новопоявили се решения, които биха могли да допринесат за бъдещето развитие на тази оперативна способност, и които ще бъдат валидирани чрез тестова кампания.

Белгийската отбранителна компания John Cockerill Defense е сред избраните за участие в революционния проект като част от широк консорциум между компании, академични структури и институти от отбранителния сектор. Компанията е ангажирана да предостави богатия си опит в разработването на симулатори и интегрирането на високотехнологични функционалности в своите продукти.

 „Благодарение на проектът LynkEUs имаме възможността да участваме в първата програма за развитие на отбранителни способности финансирана от Европейската Комисия, и в допълнение, да си сътрудничим с водещ производител в областта на ракетните технологии. Това допълнително ни мотивира и повишава нашата готовност да инвестираме в иновативни европейски проекти“, подчертава Тиери Ренодан, президент на John Cockerill Defense. Белгийската компания е специализирана в проектиране, интеграция и поддръжка на модулни куполи, оръжейни системи и симулационни програми за обучение. John Cockerill работи с партньори и изпълнители в целия свят, включително и с български компании. Компанията си сътрудничи с френския производител на бронирани машини Nexter за съвместно предложение за модернизиране на българските сухопътни войски, предлагайки модерни, съвместими с изискванията на ЕС отбранителни способности и обширен промишлен план базиран на местно производство и партньорство.

John Cockerill Defense и другите участници от Белгия (Кралската Военна Академия, FN Herstal, Thales Belgium и Xenics), Кипър (Aditess, Кипърският Институт и SignalGenerix), Франция (MDBA, Novadem и Safran), както и подизпълнителите MILREM (Естония), DELAIR (Франция) и Carmenta (Швеция) са на етап уточняване на условията за подписване на споразумение с ЕС за отпускане на безвъзмездни средства.

Този проект отбелязва първото по рода си партньорство на европейско равнище и проправя пътя за по-нататъшни съвместни проекти в отбранителния сектор. Инициативата е реално приложение на ключовото послание на ЕС за сила и единство в осигуряването на обща сигурност и отбранителни способности на всички държави-членки.