Кризата от здравен характер не бива да прерасне в криза на сигурността и отбраната

01.09.2020 г. Кризата от здравен характер не бива да прерасне в криза на сигурността и отбраната

 Това заяви министърът на отбраната Красимир Каракачанов в лекцията си при откриването на учебната година във Военна академия „Г.С. Раковски“. Сега е критичният момент, в който трябва да положим усилия, за да имаме силна и достойна Българска армия, подчерта той.

Спирдон Спирдонов

Хората остават най-важният компонент на военните способности, отбеляза в лекцията си министърът на отбраната Красимир  Каракачанов в лекцията си при откриването на новата учебна година във Военна академия. Според него в резултат на усилията през последните четири години е преустановена тенденцията за увеличаване на неoкомплектоваността на формированията с военнослужещи. Той смята, че  предприетите комплексни мерки за набиране на кандидати за военна служба и най-вече кампанията „Бъди войник” са изиграли положителна роля за повишаване броя на кандидатите. И допълни: „Не си спомням в рамките на предишни периоди да е имало увеличения на заплатите на военнослужещите за три поредни години средно с по 10%. Уверявам ви, че ще направя всичко възможно въпреки ефектите от икономическата рецесия и през следващата година отново да бъдат увеличени заплатите на хората в отбраната. Ще продължим да полагаме и усилия не само за запазване, но и за увеличаване на придобивките и стимулите за военнослужещите. Планираме в новата Програма за развитие на отбранителните способности до 2032 г.  доходите на хората в отбраната да продължат устойчиво да нарастват“.

Говорейки за недостига на личен състав, министърът припомни и критично ниски нива на окомплектованост на резерва на Въоръжените сили. Във връзка с това припомни, че в парламента чакат промените на Закона за резерва на Въоръжените сили. Там е заложена  възможност за въвеждане на срочна доброволна военна служба. Ако и тази мярка не даде резултат, ще поставим на обществено внимание и въпроса за евентуално връщане на задължителната военна служба и поправяне на грешката от 2008 г., каза той.категоричен бе министърът.

Докато предишни правителства само говореха за увеличаване на разходите за отбрана, при нас това вече е факт, каза министърът. България, допълни той, реализира успешно ангажимента си в НАТО за повишаване на инвестициите в отбрана. От началото на 2018 г. успешно се прилага Националният план за повишаване на разходите за отбрана на 2% от БВП до 2024 г. С авансовото плащане през 2019 г. на 8 самолета F-16 разходите за отбрана са стигнали до 3,14 % от БВП, като по този показател сме се наредили сред страните с разходи за отбрана над 2% от БВП. И още нещо -  от 2019 г., съгласно правилата в НАТО, пенсиите на българските военнослужещи са включени в разходите за отбрана, с което те се увеличили с над 40 млн. лв.

Що се отнася до превъоръжаването и модернизацията, засега можем да се похвалим само с договорите за новите изтребители. Придобиването на новия боен самолет F-16, бе определено от министър Каракачанов, като най-значителния пробив през последните десетилетия в превъоръжаването. В ход са и другите два големи проекта. За патрулните кораби е избрана фирма изпълнител и предстои сключването на договор. По проекта за бронираните машини, обаче, процедурите продължават. Освен работата по основните проекти за модернизация, през 2019 г. са стартирали основният ремонт на танкове Т-72 и танкови мерници-далекомери за Т-72, ремонтът на самолети СУ-25, както и капитално-възстановителният ремонт на вертолети Ми-24В и Ми-17. Въпреки проблемите, продължава работата и по поддръжката и на самолетите МиГ-29. Министърът смята, че инвестирането в модернизацията на въоръжените сили трябва да продължи. След приключването на Прегледа на отбраната и разработването на новата Програма за развитие на отбранителните способности на въоръжените сили 2032 ще бъде разработен дългосрочен Инвестиционен план-програма до 2032 г. съобщи той.

В края на лекцията си министърът изрази надежда за нарастване на обществената подкрепа за отбраната. И за съгласие на  политическите сили по въпросите на отбраната. А малко преди това бе категоричен: „Не бива да се допусне  криза от здравен характер, с нейните отрицателни отражения върху различни сфери на обществения живот, да прерасне в криза на сигурността и отбраната, особено в настоящата влошена среда за сигурност“,