Тетевенската организация на ветераните от войните се радва на високо обществено доверие

03.09.2020 г. Тетевенската организация на ветераните от войните се радва на високо обществено доверие

 Връчени бяха юбилейни медали по повод 75 години от края на Втората световна война от името ни министъра на отбраната Красимир Каракачанов и председателя на СВВБ доц. д-р Иван Сечанов.

Спирдон Спирдонов

Председателят на Общинския съвет в Тетевен Мария Стойчева подчерта удовлетворението си от активната съвместна работа с местната организация на Съюза на ветераните от  войните на България (СВВБ). Това стана днес на годишното събрание на ветераните, потомците и съмишлениците, което бе посветено на 75 години от Победата над фашизма и 30 години от възстановяването на Съюза. Тя подчерта и приноса на Българската армия в заключителния етап на войната.

Малкият празник в китното планинско градче започна с поднасяне на цветя на Мемориала на загиналите тетевенци във войните, който се намира пред сградата на Исторически музей. Там бе развято и знамето на Общинската организация на СВВБ. На това свято място ветеранът от Втората световна война 98-годишният Стойко Велев от с. Български извор получи юбилеен медал „75 години от Втората световна война“ по силата на заповед на министъра на отбраната Красимир Каракачанов. Отличието връчи заместник-председателят на СВВБ полковник от запаса Петър Пандурски.

Преди това бяхме в близкото с. Гложене. Там ни посрещна 96-годишният редник от запаса Петко Лазаров, който по време на войната е бил в щаба на Четвърта армия. Цял живот след това е бил счетоводител. Не е лишен от грижите на своите близки. Полк. Пандурски и председателят на Общинската организация на СВВБ старши лейтенант от запаса Иван Гетов му връчиха юбилейния медал „75 години от Втората световна война“. Малко по-късно същото отличие бе връчено на дъщерята на ветерана Маньо Манев, който съвсем скоро е починал.

65 души наброява Общинската организация на СВВБ в Тетевен, посочи в отчетния доклад председателят. Двама от тях са ветерани, а останалите потомци и съмишленици. През годината трима са завършили своя земен път, но новоприетите са петима. Прави впечатление, че в организацията членуват офицери от запаса. Петима от тях са полковници, двама – майори и седем – старши лейтенанти.

За успехите на организацията голяма роля има подкрепата от Общината, Общинска фондация „Тома Васильов“, инж. Тошко Тодоров, Николай Павлов и Иван Велев, посочи старши лейтенант от запаса Гетов. Той изрази увереност, че колективният дух и добрата съвместна работа с общинското ръководство и кметовете по места ще продължат и занапред.

Отбелязването на 75-годишнина от Победата над фашизма е една от основните задачи на Съюза на ветераните от войните на България през 2020 г. По този повод Съюзът учреди юбилеен медал „75 години от Победата над фашизма“, който се връчва на български и чуждестранни граждани с принос за отбелязване на годишнината.  Във връзка с това и за активна съвместна работа с Общинската организация на Съюза на ветераните от войните на България в Тетевен с решение на Изпълнителното бюро на Съюза с юбилейния медал „75 години от победата над фашизма“ са удостоени  д-р Мадлена Бояджиева – кмет на Общината, Мария Стойчева – председател на Общинския съвет, инж. Тошко Тодоров – бизнесмен и старши лейтенант от запаса Иван Гетов. Отличията връчи полк. Пандурски.

Проявата беше уважена още от председателя на Областната организация на СВВБ в Ловеч Георги Тотев и от председателя на Общинската организация на СОСЗР в Тетевен майор от запаса Благосвет Пандурски, който подчерта отличната съвместна работа с ветераните и потомците.