Честваха 104 години от Добричката епопея

07.09.2020 г. Честваха 104 години от Добричката епопея

 Otbrana.com

Живеем в интересни времена и примерът на героите, дали живота си в знаменитата Добричка епопея, трябва да ни послужи за дълбок размисъл – отечеството и държавността трябва да стоят над всичко. Военното гробище в Добрич, където са погребани воини от шест различни религии, е символ на толерантност и смирение. Това заяви командващият СКСО генерал-майор Явор Матеев по време днешното честване на 104-годишнината от Добричката епопея. С панихида и поднасяне на цветя Добрич почете героите, съобщава dobrudjabg.com.
„Крайовският договор, заедно с тези успешни клаузи за България, нямаше да го има, ако не беше знаменитата победа на Приморския полк, на полковете от Бдинската дивизия, ако не беше активното участие на Врачанския полк, ако не беше знаменитият рейд на конницата на ген. Иван Колев и мъдрото ръководство на ген. Кантарджиев. Най-малкото, което можем да направим, като техни наследници, е да не забравяме и всяка година на този ден да отдаваме почит на героите”, подчерта ген. Матеев, който е родственик на загинал воин, погребан във Военно гробище в Добрич. Неговият прадядо е бил част от Врачанския полк в знаменитите битки в Добруджа преди 104 години.
„Битките от Добричката епопея са продължили само три дни, но за това време българският войник доказа, че когато става въпрос за Майка България, няма никакви сантименти”, подчерта генерал-майор Явор Матеев.