Поклон пред българските воини, загинали на Каймакчалан

09.09.2020 г. Поклон пред българските воини, загинали на Каймакчалан

 Otbrana.com

За поредна година представителна група от България почете паметта на българските воини, загинали през Първата световна война по време на сраженията на Каймакчалан. Тя се водеше от председателя на Народното събрание Цвета Караянчева. Благодарение на снимките на старшина Валери Савов от Коменданството на МО придобиваме представа за военно-църковния ритуал на историческия връх. В състава на групата са още председателят на Комисията по отбрана ген. Константин Попов, народният представител Жельо Бойчев, директорът на дирекция „Социална политика и политика по военно-патриотично възпитание“ в МО Иво Антонов, командирът на СКСО генерал-майор Явор Матеев и военнослужещи от Специалните сили, кметът и жители на Садово, генералният консул на България в Солун Владимир Писанчев.   

Отслужена е заупокойна панахида за загиналите от Ставрофорен свещеноиконом Добромир Кирилов Костов – ректор на Пловдивската духовна семинария „Св. св. Кирил и Методий“. Положени са положени венци и цветя.

В словото си председателят на парламента Цвета Караянчева е отбелязала, че Каймакчалан е един от темелите на българската национална памет, бойна слава и войнска чест. По думите й това е епична битка, равнима само с Шипка, чийто тътен и днес отеква в лабиринта на колективното ни подсъзнание и като оголен нерв пулсира в бъдното. 

Цвета Караянчева посочила, че над 6 000 български войници и офицери се качват на Каймакчалан през август 1916-та, а през октомври от върха слизат по-малко от 800. Останалите са убити, осакатени, ранени или премръзнали, а когато сръбските части стигнали върха, намерили окопите и скалните процепите пълни с трупове и ги нарекли „Дупките на ужасите“, отбелязала тя. Върху картите от края на 19-ти и началото на 20-ти век първенецът на Нидже планина е висок 2525 - 2532 м., а в съвременните карти е само 2521 м., подчертала Цвета Караянчева и допълнила, че разликата се дължи на продължителния обстрел на сръбската и френската артилерия с оръдейни гранати. Завършила с думите: „Дълбок поклон пред паметта и святата история на България, история, обречена да се твори на върхове“.

 „Днес трябва да сме обединени, а не разединени. В името на свободата, единението и независимостта на България наш дълг е да се прекланяме и помним героите, които пренебрегнаха синовния, бащиния и съпружеския си дълг“, заявил председателят на Комисията по отбрана ген. Константин Попов.

Със заповед на министъра на отбраната Красимир Каракачанов на историческия връх на председателя на Народното събрание Цвета Караянчева е връчен юбилеен медал „100 години Първа световна война“.