Отличиха военнослужещите ни в Афганистан

11.09.2020 г. Отличиха военнослужещите ни в Афганистан

 Otbrana.com

Тържествена церемония по връчване на медали за участие в операцията на НАТО „Решителна подкрепа” на 40-я национален военен контингент се проведе в района на летище Кандахар в Афганистан, съобщават от СКС.

Командирът на командване „Юг“ бригаден генерал Майкъл Ийстман изказа благодарността на командването към личния състав от 40-ия контингент за отличното изпълнение на задачите по осигуряване сигурността в базата и изрази увереност, че военнослужещите от следващия военен контингент достойно ще продължат да представят българските въоръжени сили в мисията на НАТО „Решителна подкрепа“. Той връчи медали за участие в операцията на НАТО „Решителна подкрепа” на националния елемент, екипа съветници и ротата за охрана.

Официални гости на церемонията бяха полковник Джеймс Мъри - заместник-командир на командването, националния командир на румънския военен контингент, главните сержанти на командване „Юг“ и румънския контингент, военнослужещи от контингентите на страните-коалиционни партньори, с които си сътрудничи и взаимодейства българският военен контингент при изпълнение на задачите.

От своя страна националният командир на 40-и контингент полковник Светлозар Стефанов също благодари на ръководството на командване „Юг“ и на коалиционните партньори за доброто сътрудничество и взаимопощ по време на изпълнение на задачите. Той беше награден от бригаден генерал Майкъл Ийстман с картина и монета на командване „Юг“.

 

Четиридесетият военен контингент е с общ състав до 160 военнослужещи със структура национален елемент, рота за охрана, екип от съветници и щабни офицери. В мисията на НАТО в Афганистан в продължение на 6 месеца българските военнослужещи изпълняват задачи, свързани с организирането на контролно-пропускателния режим на автомобилния трафик на летището в Кандахар.

Екипа от съветници изпълнява своите задължения по съветване на Афганистанската армия в областта на разузнаването, гражданско-военното сътрудничество, инженерното и логистичното  осигуряване  и КИС.