Делегации от 68 държави, както и представители на агенции на НАТО и ЕС, са поканени на „Хемус 2020“

15.09.2020 г. Делегации от 68 държави, както и представители на агенции на НАТО и ЕС, са поканени на „Хемус 2020“

 Спирдон Спирдонов

Най-голямото българско изложение на отбранителни продукти и услуги „Хемус ще се проведе от 30 септември до 3 октомври. През 2020 г. то отбелязва своя 25-годишен юбилей. Поканени са делегации от 68 държави, както и представители на агенции на НАТО, ЕС, Европейска агенция за отбрана и др., включително и националните директори по въоръженията на страните от ЕС и НАТО, съобщават организаторите. Някои от тях ще се водят от министри на отбраната.

По традиция изложението се съпътства от Международна научна конференция, организи­рана от Института по отбрана „Професор Цветан Лазаров“. Tемата на  Десетата международна научна конференция, която ще се проведе на 1 октомври, е „Научните изследвания и инвестициите в технологични иновации - решаващ фактор за отбраната и сигурността". Основните тематични направления са научните изследвания и иновации в отбраната и сигурността и инвестиции в технологични иновации с акцент върху насърчаването на изследванията за отбрана, както и направленията въоръжение, бойни системи и технологии, комуникационни системи, киберсигурност и социални и икономически аспекти на отбраната.
В конференцията ще вземат участие над 80-90 делегати и гости от страни от Европейския съюз и други. Очакват се също така и представители на световни водещи производители на отбранителна техника и академичните среди. За участие по време на конференцията до началото на септември са подадени заявки за 25 доклада, а други 10 да бъдат изложени на постери.
Своето участие за изнасяне на пленарни доклади са потвърдили началникът на ВА „Г.С. Раковски“ генерал-майор д-р Груди Ангелов, началникът на ВВВУ „Георги Бенковски“ - Долна Митрополия бригаден генерал инж. Юлиян Радойски, началникът на НВУ „Васил Левски“-Велико Търново полковник Иван Маламов. Пленарните доклади са с приоритет военно-образователната система.

Интерес представляват и традиционните демонстрационни стрелби. Те ще се проведат на 2 октомври на полигон „Змейово“.  Български изложители ще демонстрират маневрените и огневи възможности на свои продукти, като модернизирано БМП2М; модернизиран вариант на МТЛБ; модернизирана автоматична бойна машина БМ21; планинска преносима установка „Град-П“, мини, изстрели, гранати, включително  7,62х39 mm автомат AR-M5F41 със сгъваем приклад и 7,62х51 mm картечница АРСЕНАЛ MG-M2. В демонстрациите ще участват и чуждестранни производители.
„Хемус 2020“ е под патронажа на министрите на отбраната и на икономиката.