Прехванахме румънски „нарушител“ Спартан C-27J и го принудихме да кацне на летище Граф Игнатиево

15.09.2020 г. Прехванахме румънски „нарушител“  Спартан C-27J и го принудихме да кацне на летище Граф Игнатиево

 Otbrana.com

Днес двойка МиГ-29 от състава на авиобаза Граф Игнатиево и двойка F-16 от летище Фетещи на румънските Военновъздушни сили изпълниха всички процедури и осъществиха успешно мисията по Air Policing. Това стана по време на българо-румънската летателна тренировка „Blue Bridge 2020“, в която участва и състав от Базата за командване, управление и наблюдение, съобщават от ВВС.

В ролята на „самолет-нарушител“ бе румънски военно-транспортен Спартан C-27J от авиобаза Отопени, който след излитането си се е отклонил от полетния маршрут в посока границата на страната ни. Съгласно първата фаза на съвместните действия, двойката дежурни F-16 на северната ни съседка излетяха със задача прехват, визуална идентификация и съпровождане на самолета-нарушител до напускане на румънското въздушно пространство. През това време двойката дежурни МиГ-29 от състава на българските Военновъздушни сили бяха приведени за приемане и предаване на самолета-нарушител. Последва процедура, в която той бе принуден да кацне на летище Граф Игнатиево.

Втората фаза от сценария на тренировката включваше аналогична процедура от съвместни действия за принудително кацане на нарушителя на заповядано летище в Румъния.

Българо-румънските тренировъчни полети под названието „Blue Bridge“ се провеждат ежегодно от 2012 г. Те целят постигането на по-добра координация и оперативна съвместимост при провеждането на презгранични операции при контрол над въздухоплаването и охраната на въздушното пространство.