Съюзът на ветераните от войните отличи кмета на столичния район „Подуяне“ с юбилеен медал

16.09.2020 г. Съюзът на ветераните от войните отличи кмета на столичния район „Подуяне“ с юбилеен медал

 Спирдон Спирдонов

Отбелязването на 75-годишнина от Победата над фашизма е една от основните задачи на Съюза на ветераните от войните на България (СВВБ) през 2020 г. По този повод Съюзът учреди юбилеен медал „75 години от Победата над фашизма“, който се връчва на български и чуждестранни граждани с принос за отбелязване на годишнината.  Във връзка с това и за активна съвместна работа с Организация на Съюза в столичния район „Подуяне“ с решение на Изпълнителното бюро на СВВБ с юбилейния медал „75 години от победата над фашизма“ е удостоена г-жа Ева Митова – кмет на района. Със същия медал са наградени председателят и секретарят на Управленческия екип на Народно читалище „Възраждане 1928“ Росен Велчев и Александър Ангелов, както и полковник от запаса Васил Арабаджиев – председател на СОСЗР- Подуяне. Отличията връчи старши лейтенант от запаса Марин Илиев – председател на районната организация на СВВБ. Г-жа Митова благодари за наградата и изрази увереност, че съвместната военно-патриотична и родолюбива дейност със СВВБ ще продължи и занапред.

***

Ева Митова е завършила право в Софийския университет „Св.Климент Охридски”. През 2007 г. е избрана за кмет на четвъртия по големина в гр.София район „Подуяне“. Преди да заеме позицията на кмет е работила в общинската администрация на района в продължение на 11 години. За периода 1996-2007 г. е преминала през всички нива в районната администрация и е придобила ясна представа за проблемите на район „Подуяне“. След проведените през 2011г. избори за кметове и общински съветници Ева Митова е назначена за кмет на района за втори път, а от ноември 2015г. започва своя трети мандат.

Народно читалище „Възраждане 1928 г.“ е своеобразен дом на ветераните от войните, запасните и резервистите от района. То предоставя възможност за провеждане на голяма част от военно-патриотичните и родолюбиви прояви. Непосредствено до читалището се издига стар  военен паметник в района на църквата „Св. Богородица“, в която през 1912 г. поетът Пейо Яворов, преди да замине за фронта, се венчава за Лора Каравелова. Там всяка година за 6 май – Ден на храбростта и Празник на Българската армия се провежда военно-църковен ритуал за почитане паметта на загиналите за България.

Снимка: Димитър Бебенов