Проект в Пловдив запознава децата с военната професия

20.09.2020 г. Проект в Пловдив запознава децата с военната професия

 Рeгионална библиотека “Иван Вазов“, Съвместното командване на специалните операции и „Асоциация за социална, здравна и правна помощ” заедно за провеждането на „Европейски дни нa наследството 2020г.“ в гр.Пловдив

Otbrana.com

Във връзка с провеждането на „Европейски дни на наследството 2020г.“, на 19 и 20.09.2020 г. деца и възрастни в гр.Пловдив имат възможност да разгледат изложба на парашутна екипировка, използвана в Българската армия и Аероклуб „Пловдив“ и колекция от над 120 военни и полицейски фуражки в Народна библиотека „Иван Вазов“, която е част от гостуващата изложба „Символи на държавността“ представена от доц. д-р Людмил Георгиев.

Експонати от личния фонд на Съвместното командване на специалните операции са изложени на втория етаж в детския отдел на РНБ “Иван Вазов“. Там посетителите могат да се запознаят с парашутните системи, използвани при подготовка на младежи за развитие в армейските структури и с техниките на изпълнение на парашутен скок, показани на информационни табла.

За всички деца, любители на екстремните спортове, военнослужещи от СКСО, съвместно със СНЦ "Клуб за планинско-приложни спортове АГАРТА" осигуряват изкачване на Библиотеката по алпийски способ на височина над 40 метра, а в павилиона на Борисовата градина са закачени подвесни ситеми, на които децата могат да добият представа за управлението на парашута във въздуха.

Проектът е осъществен от РНБ „Иван Вазов“, Съвместното командване на специалните операции и „Асоциация за социална, здравна и правна помощ”. Целта му е да запознае целевата група с дейността на СКСО и възможностите на армията, взаимодействието между НПО и държавни структури, да привлече вниманието на деца от социални институции за възможностите за обучение, работа и кариера в Българската армия, да запознае младежите с геоложката структура на тепетата, защитените видове и територии.