Първият в България Паметник на независимостта е открит през 2007 г.

21.09.2020 г. Първият в България Паметник на независимостта е открит през 2007 г.

 Както винаги, утре, на този знаменателен и най-български ден представителите на Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите ще склонят глава и поднесат своите цветя на паметника.

Младши лейтенант от запаса Петър Велчев, председател на СВВПБ

Паметникът на независимостта е построен и се намира в столицата.  Открит е на 22 септември 2007 г. и е разположен до сградата на бившия Царски дворец –Националната художествена галерия.

Паметникът е дело на склуптора професор Георги Чапкънов и архитект Станислав Константинов и представлява гранитен блок с размери 3 m на 1,5 m.

Изобразява панорамата от тържествата на хълма Царевец при обявяването на Независимостта на България  и  идеята за това какво да представлява паметника, идва от една стара архивна снимка от 1908 година, когато негово Велечиство Цар Фердинанд първи обявява независимостта ни. В подножието на гранитния блок е положен бронзов лавров венец, под който са изписани думите „Да живее свободна и независима България“. Фотографията е от 22 септември от преди 112 години.

16 000 лева са вложени в изработката на този уникален паметник, като парите са събрани за период от пет години някъде от 2002 до 2007 година, откриването му от сдружението „Мати Болгария” - чрез дарения на анонимни граждани и по идея и под ръководството на един от основателите и ръководител на Общонародното сдружение „Мати Болгария”- първата общонародна организация след демократичните промени през 1989 г. проф. д-р Петър Константинов.

Общонародната организация „Мати Болгария” е осъществявала и осъществява дейности у нас и чужбина за пробуждане, съхранение и разпространение на българския народен дух, народните традиции и историческата ни памет. Основателят и проф. д-р Петър Константинов е роден на 1 август 1928 г. в Казанлък. Завършил е две висши образования – медицина и политическа икономия. Автор е на над 30 книги: романи, повести, разкази, художествена публицистика и изкуствознание. Автор е и над  200 научни труда в областта на медицината, политическата икономия, изкуството и историята, както и на над 2 000 публикации в периодичния печат- голям българин и изключителна интеректуална личност. Почива на 82 години след тежко боледуване на 12 юни 2011 година този голам български и писател, общественик и родолюбец.

Съюзът на военноинвалидите и военнопострадалите винаги е поддръжал прекрасни взаимоотношения с  Общонародното сдружение „Мати Болгария” под ръководството на проф. д-р Петър Константинов и сме подкрепяли всячески и според възможностите си изграждането на този първи паметник на Незевисимостта на Майка България. Поклон пред обявителите и реализиторите на независимостта ни.

Както винаги на този знаменателен и най-български ден представителите на Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите ще склонят глава и поднесат своите цветя на паметника, отчитайки тазгодишните пандемни условия.