Адмирал Ефтимов към курсантите: Бъдете себе си!

23.09.2020 г. Адмирал Ефтимов към курсантите: Бъдете себе си!

 Otbrana.com

 „Модернизацията на военното образование е един от големите приоритети в Българската армия, наред с модернизацията на Военновъздушните, Военноморските сили и Сухопътните войски.“ Това заяви днес началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов при посещението си в Националния военен университет „Васил Левски“ във Велико Търново, съобщава Пресцентърът на МО. Пред курсантите той изнесе лекция, в която засегна състоянието на Въоръжените сили и перспективите за тяхното развитие, ролята на младите офицери и лидерството, мотивацията за обучение и възможностите за кариерното им израстване.

„Бъдете горди, готови да споделите мисли, идеи и предложения, да бъдете движеща сила. Без вас всякакви технологии нямат бъдеще в Българската армия“, категоричен бе началникът на отбраната. Той посочи, че към настоящия момент в нашата армия основната тежест при изпълнение на задачите пада върху офицерите. Ето защо адмирал Ефтимов акцентира върху подготовката на бъдещите военни лидери.

Началникът на отбраната посочи като задължителни и базови умения, които военнослужещите трябва да притежават без значение от завършваната специалност, използването на компютърни технологии, чуждите езици и спорта. В потвърждение на важността от тези познания адмирал Ефтимов изтъкна високотехнологичното ниво на въоръжението, което ще постъпи в Българската армия по проектите за нейната модернизация. То ще изисква солидна и адекватна подготовка на военнослужещите.

Адмирал Емил Ефтимов говори за лидерството като част от уменията, които младите командири следва да притежават и развиват. Той бе категоричен, че младите офицери ще трябва да се докажат със своите знания и умения. „Ще ви бъде трудно. Важно е да бъдете подготвени да минете през този период, резултатите ще ви се върнат. За лидерството запомнете най-важния урок - бъдете себе си“, заключи началникът на отбраната.