Военнослужещи от СКСО участваха в многонационалното съвместно учение в Румъния

27.09.2020 г. Военнослужещи от СКСО участваха в многонационалното съвместно учение в Румъния

 Otbrana.com

В периода 14 – 26 септември 2020 година в Република Румъния, седемнадесет военнослужещи от 3-та група Специални сили от състава на Съвместното командване на специалните операции (СКСО) на Българската армия участваха в многонационалното съвместно учение на Силите за специални операции CARPATIAN EAGLE 2020. В него взеха участие още тимове от Специалните сили на Албания, Гърция, Северна Македония, Турция и Румъния.

По време на учението нашите военнослужещи са отработили задачи по тактика в градски условия, огнева, инженерна и медицинска подготовка и са изпълнили над 40 парашутни скока. Тима се е обучавал и за планиране и изпълнение на мисия, свързана със залавяне на високо приоритетна цел, блокиране на превозно средство, извикване на близка огнева поддръжка и медицинска евакуация на ранен.

Работата на тимовете от Специалните сили на държавите участнички в многонационална среда и взаимодействието помежду им допринася за повишаване способностите на формированията в реална среда, а също така допринася и за успешното взаимодействие при посрещане на предизвикателствата на днешните операции за реагиране при кризи. Едновременните действия улесняват синхронизацията и координацията между балканските държави и способността им за провеждане на съвместни специални операции.

Учението CARPATIAN EAGLE 2020 е предназначено да продължи серията от ежегодни учения на Специалните сили на Балканските държави и целта му е да насърчава безопасна и сигурна регионална среда, взаимно разбирателство и сътрудничество. Териториалната сигурност на балканските страни е необходимо условие, за да може държавите да са защитени от нахлуване, а границите да са добре защитени от проникване на престъпни или терористични групи, незаконен трафик на оръжия, наркотици и хора.

На закриващата церемония присъстваха заместник-началникът на отбраната на Румъния генерал-майор Гюргица Влад, командирът на Съвместното командване на специалните операции на Българската армия генерал-майор Явор Матеев и командирът на Специалните сили на Гърция генерал-майор Георгиус Цицикостас. Ръководството на учението и останалите участници в него оцениха високо работата на военнослужещите от 3-та група Специални сили на СКСО.

(Информацията е на СКСО.)